A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

11.03.2016 |

Директор Србијагаса на конференцији у Новом Саду: Број корисника гаса се повећава

Србијагас на Регионалној конференцији "Енергетске перспективе и изазови"

           Србијагас ће се у наредне две године фокусирати на реализацију три битна циља: најпре на реструктурирање, финансијско и организационо, у складу са моделом Boston Consalting Group, а уз подршку Владе Републике Србије и Светске банке, затим на инвестиције, у оквиру чега се очекује да урадимо студију и започнемо пројекат проширења ПСГ Банатски Двор и да разрадимо могућност изградње још једног складишта у Итебеју капацитета до 1 милијарде кубних метара, али и на финансијско сређивања стања у предузећу, у смислу да се буџетира неплаћање гаса кроз програм пословања, одржи наплата потраживања на што вишем нивоу од преко 90%, као и да се у том периоду регулише највећи број обавеза према кредитним повериоцима, осигура профитабилност компаније и пронађу стратешки партнери за највеће потрошаче попут МСК, Азотаре и Петрохемије. Ово је, обраћајући се учесницима Регионалне конференције “Енергетске перспективе и изазови” у Новом Саду изјавио генерални директор Јавног предузећа “Србијагас” Душан Бајатовић. Појашњавајући то, директор је у Студији случаја, која је и овога пута изазвала велику пажњу и интересовање присутних, изнео да је у вези са реструктурирањем компаније, важно пренети имовину у власништво ЈП “Србијагас”, што је услов за корпоративизацију и да компаније за транспорт и дистрибуцију гаса започну несметано да раде. Поред тога што је битно изместити социјалну политику из предузећа, фокус ће, како је рекао, бити на новој дугорочној стратегији развоја гасног тржишта у Србији, укључујући ту позиционирање Србијагаса, која ће бити разрађена заједно са Светском банком, али и на стратешком партнерству са руским Гаспромом.
           Представљајући резултате компаније у 2015. години, директор је казао да је Србијагас позитивно пословао и остварио пословну добит од 13,7 милијарди динара, односно 113 милиона евра. Остварена добит у прошлој години износила је 25 милиона евра или 2,96 милијарди динара. Све ово резултат је повећаног обима продаје гаса и усклађивања цена транспорта са просеком цена у региону, али и боље наплате. Нето добит у 2015. години већа је од просека нето добити у периоду 2006-2011. година. У исто то време, број запослених у Србијагасу смањен је за око 8%. У овом тренутку укупна потраживања од купаца, каже Бајатовић, већа су од укупног дуга према банкама, будући да компанија потражује 107,2 милијарди динара, а дуг према банкама, који је заправо последица неплаћања обавеза од стране купаца и чињенице да се Србијагас задуживао уместо привреде, износи 85 милијарди.
           Када је реч о цени гаса, она је четврту годину за редом у паду, а просечна набавна цена у овој години требало би да буде на ниову од 136 долара за хиљаду кубика, што је десетогодишњи минимум. Процене су да ће цена нафте, а самим тим и гаса, у наредне 3 године остати на приближном нивоу, уз, како је напоменуо директор, актуелне изазове, попут стања светске економије, ратних дејстава, ограничавања производње у земљама ОПЕК-а, али и нових играча на тржишту, као што је Иран.
           -Цени гаса требало је 13 година да порасте са 100 на близу 500 долара, а само 4 године да се поново врати на почетни ниво, истакао је Бајатовић и додао да ће до краја године цена гаса бити на нивоу од 110 долара, што је цена која је важила 2000. године.
           Директор је овом приликом изнео податак да је број корисника гаса, од када је почео период поновне гасификације, дакле од 2010. године, повећан, и то са 78 на 96 хиљада код физичких лица, односно са 1.100 на 1.480 правних лица. Како је оценио, са падом цене гаса у овој и идућој години реално је очекивати даље повећање броја корисника.
           Говорећи о кредитним задужењима, Душан Бајатовић је рекао да ће у периоду 2013-2021. година укупно бити отплаћено 995 милиона евра главнице и 159 милиона камата по узетим кредитима и да у овој и наредној години доспева највећи износ кредита од 475 милиона, тј. 41% укупног износа.
           -У складу са Меморандумом између Владе Србије и ММФ-а, Србијагас је на себе преузео обавезу отплате дела дуга у износу од 60 милиона евра годишње, а компанији ће током ове и наредне две године бити потребна помоћ Министарства финансија, да би од 2019. године могао самостално да отплаћује кредитне обавезе, рекао је Бајатовић.
           -Нека верзија снабдевања гасом из Русије и Средње Азије мора да се деси да би југоисточна Европа била стабилно снабдевена гасом, оценио је Бајатовић. - Јужног тока у ранијем облику не може бити, Набука такође нема, исто је и са неким другим пројектима о којима се причало, али нека верзија Јужног тока или неког другог гасовода мора да се деси, иначе Југоисточна Европа неће имати перспективу у снабдевању гасом, сматра директор Србијагаса.
           Пажњу присутних на конференцији “Енергетске перспективе и изазови” привукао је и панел под називом “Гасна слагалица:Југ, Турска, Бугарска, Крк…”, у којој су учестововали извршни директори Србијагаса Јовица Будимир и Милан Ђукић, а у име Гаспромекспорта Сергеј Комлев, директор Директората за формирање уговора и представник Еурогаса из Суботице Томислав Војнић Пурчар. Јовица Будимир је том приликом више говорио о интерконекцијама са Бугарском и Хрватском, а у вези са изградњом ЛНГ терминал, који како је рекао за енергетску и гасну безбедност значе пуно, саопштио је да се са Гаспромом воде разговори о изградњи речних терминал на Дунаву, а говорио је и о значају ЦНГ-а и будућности овог горива на нашем тржишту. Представник Гаспромекспорта изјавио је да Србија у Гаспрому нашла поузданог партнера за добављање гаса и истакао одличну сарадњу са нашом земљом, која у потпуности своје потребе подмирује руским гасом. Занимљиво излагање имао је и Константин Симонов, директор Фонда за националну безбедност Русије, који је, између осталог, навео три најважнија момента која су изменила слику енергетике данас, а то су експанзија уљних шкриљаца, буран процват зелене енергије и енергетска ефикасност, уз констатацију да ће расти потрошња гаса, као и да удео Гаспрома на тржишту ЕУ све више расте.
           Конференцију у Новом Саду званично је отворио републички министар рударства и енергетике Александар Антић, који је између осталог, рекао да је на реструктурирању Србијагаса и ЕПС-а урађено далеко више него што је јавност упозната, као и да Србијагас од новембра 2014. године није направио ни један динар дуга за новоповучени гас од Гаспрома.
           Овом стручном скупу у Новом Саду присуствовали су представници дипломатског кора, привредници и стручна јавност, велики број медија и наравно организатори конференције- Color press група и организатори Међународних дана енергетике - Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, ЦЕДЕФ и Новосадски сајам. Међу присутнима су били сви чланови менаџмента ЈП “Србијагас” као и чланови Надзорног одбора компаније, са проф. др Муамером Реџовићем на челу.

Презентацију генералног директора ЈП "Србијагас" можете преузети овде

Нови Сад, 11.03.2016. године                               Служба за односе с јавношћу и маркетинг