A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

25.03.2016 |

Србијагас и Гаспром потписали Споразум о научно-техничкој сарадњи и партнерству

Гаспром остаје стратешки партнер Србијагаса

           Члан Извршног одбора и директор Департмана за перспективни развој и науку компаније „Гаспром“ др Олег Аксјутин и генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић потписали су данас у Београду Споразум о научно-техничкој сарадњи и партнерству.
           Овим документом се предвиђа развој научно-техничке сарадње компанија у области транспорта, подземног складиштења и испоруке гаса, енергетске ефикасности, уштеде енергије и примене алтернативних извора енергије, као и у области компримованог и течног природног гаса. Осим тога, предвиђа се сарадња у области индустријске безбедности и екологије.
           У циљу спровођења Споразума, стране ће формирати Комисију за координацију и сталне заједничке радне групе.

У обраћању новинарима пре потписивања споразума, потписници су саопштили да тај документ подразумева и заједничко ангажовање на проширењу складишта у Банатском Двору
           -У овом тренутку разматрају се три варијанте за проширење капацитета Подземног складишта гаса „Банатски Двор“, а следеће недеље биће одржан званични састанак стручњака на коме ће се разговарати о томе који је сценарио најприхватљивији технички, геолошки и економски, истакао је члан Извршног одбора Гаспрома др Олег Аксјутин. Према његовим речима, стручњаци Гаспрома припремили су три сценарија, који се разликују у погледу количина и капацитета складишта, али и дневних максималних количина.
           -Након детаљног разматрања сваког од та три сценарија биће познато и више детаља, рекао је он додајући да рок за почетак радова и њихова динамика такође зависе од модела који ће на крају бити изабран. Аксјутин је рекао да се разматра и капацитет до две милијарде кубика у Банатском Двору, а колико тачно, и на то ће питање, како је напоменуо, одговорити студије стручњака.
           Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је овом приликом новинарима да се нада да ће ово бити успешан посао, јер, како је приметио, претпоставке за то постоје, а доказ је, пре свега, искуство у заједничком раду Србијагаса и Гаспрома.
           -Гаспром као једна од највећих светских компанија у овој области остаје стратешки партнер Србијагаса и не постоји ниједан разлог да то мењамо. Ми ћемо сарадњу унапређивати, да нам буду доступна знања Гаспрома која ми немамо, укључујући и најновије технологије. Наши експерти, пре свега технички, али и финансијски експерти, ће имати прилику да имају увид у то како Гаспром ради и како се развија, рекао је Бајатовић истичући да су стандарди Гаспрома, нарочито када су у питању техничка и еколошка решења, и изнад захтева ЕУ. Он је још рекао да је данашњи споразум о сарадњи две компаније потписан на основу Меморандума о разумевању, који је потписан за време посете председника Владе Републике Србије Александра Вучића Москви. Тим документом је дефинисано унапређење у свим областима сарадње.
           -У оквиру овог заједничког посла ми ћемо се бавити и питањима перспективе и развоја, затим развојем подземног складишта и транспорта гаса, као и коришћењем  гаса као горива. Ту је и низ других питања који улазе у сферу интересовања обеју наших компанија. Када је реч о Банатском Двору, ми у овом моменту, каже Бајатовић, разматрамо могућност повећања капацитета тог складишта до две милијарде кубика. На питање новинара о вредности будуће инвестиције у Банатски Двор, директор Србијагаса је рекао да то зависи од модела који ће бити одабран.
-Ако бисмо ишли на капацитет од милијарду кубика, који подразумева резервне компресоре и изградњу новог гасовода, то је онда инвестиција реда величине од око 70 милиона евра, рекао је Бајатовић истичући да ће се овде радити по принципу пројектног финансирања.

Београд, 25.03.2016. године                                  Служба за односе с јавношћу и маркетинг