A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

16.06.2016 |

Гаспром и Србијагас размотрили перспективе сарадње у области гасномоторног горива и малотонажног течног природног гаса

Заједничко саопштење ПАО "Гаспром" и ЈП "Србијагас"

           Данас је у оквиру Међународног економског форума 2016. у Санкт Петербургу одржан радни састанак Председника Управног одбора ПАО „Гаспром“ Алексеја Милера и Генералног директора Јавног предузећа „Србијагас“ Душана Бајатовића.
           Стране су размотриле низ питања у вези са билатералним партнерством у гасној области. Посебно се говорило о испорукама руског гаса и трасама његовог транспорта у Србију, а такође о развоју ПСГ „Банатски Двор“.
           Поред тога, учесници састанка су размотрили перспективе сарадње у области гасномоторног горива и малотонажног течног природног гаса.

Напомена:

Јавно предузеће „Србијагас“ се бави транспортом, складиштењем и дистрибуцијом гаса на територији Србије. Важну улогу у обезбеђивању стабилности испорука у европске државе игра један од највећих објеката складиштења гаса у Југоисточној Европи – српско ПСГ „Банатски Двор“ („Гаспром“ — 51%, „Србијагас“ — 49%). Активни капацитет складишта износи 450 милиона m3 гаса, максимални капацитет производње — 5 милиона m3 на дан.
28. октобра 2015. године „Гаспром“ и „Србијагас“ су потписали Меморандум о разумевању, који одражава намеру страна да размотре могућност развоја сарадње у области подземног складиштења гаса, гасномоторног горива и малотонажног течног природног гаса, ту укључујући и у оквиру научно-техничке сарадње. У складу са Меморандумом, стране ће посебно проучити питање проширења капацитета ПСГ „Банатски Двор“.
2013. је потписан дугорочни уговор о испоруци природног гаса у Србију у року од 10 година. У 2015. „Газпром“ је у Србију испоручио 1,7 милијарди m3 гаса.

Санкт Петербург, 16. јуна 2016. године                                      Служба за односе с јавношћу