A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

18.08.2016 |

Агенције ТАНЈУГ и БЕТА пренеле: Душан Бајатовић, Одлука о проширењу Банатског Двора у последњем кварталу 2016.

Агенције преносе изјаву директора да нема опасности када је реч о снабдевености Србије гасом

           Директор Србијагаса Душан Бајатовић најавио је данас, одговарајући на питања новинара агенција Танјуг и Бета у Скупштини Србије, да ће се о проширењу подземног складишта Банатски Двор одлучивати ускоро, односно у последњем кварталу ове године.
           Он је казао да за проширење тог складишта нису потребне паре државе, већ да је предузеће Банатски Двор способно да то само финансира, преносе агенције.
           -То је класично пројектно финансирање. Банатски Двор сам себе проширује, нема учешћа ни Србијагаса, ни Гаспрома, ни државе Србије, а не треба нам ни никакав међудржавни споразум, рекао је Бајатовић.
          Према његовим речима, тренутно технички тимови увелико раде на том послу.
           -За Србију би било најповољније да се капацитет складишта гаса у Банатском Двору са садашњих 450 милиона кубних метара прошири на милијарду кубика, јер би тада била испеглана неравномерна потрошња коју имамо, а то је да зими трошимо више а лети мање тог енергента, нагласио је Бајатовић. Он је навео и да би са капацитетом складишта од једне милијарде кубика гаса, биле остварене уштеде и на транспорту, а Србија би имала и складиште резерви тог енергента.
           Бајатовић је нагласио и да нема опасности када је реч о снабдевености Србије гасом, додајући да постоје проблеми које треба решавати, али да то неће довести до прекида снабдевања Србије тим енергентом. Он је казао да је већи проблем питање цене и услова набавке.
           -Ако се држимо начелног договора Србијагаса и Гаспрома неће бити измена у начину снабдевања, ни у самој цени везано за нафтну формулу по којој купујемо руски гас, казао је он.
           Директор Србијагаса у изјави Танјугу је напоменуо да се ради и на диверсификацији снабдевања, наводећи да Србији предстоји да јача интерконекцију ка Хрватској, Босни и Херцеговини, Републици Српској, ка Румунији.
           -У овој фази није почела интерконекција према Бугарској. Ми смо стално у позицији да нам се за то нуди кредит, а Бугарска је добила грант. Отежано иде и изградња гасовода између Грчке и Бугарске што је услов да користимо ту интерконекцију, а из тог правца би евентуално могли да користимо око 500 милиона кубика годишње, рекао је Бајатовић.
           Он је додао да из тог правца можемо да рачунамо на амерички "шел гас" који је скупљи од руског гаса, посебно што са руским Гаспромом имамо повољан споразум. Бајатовић је додао да преко гасовода Тап и Танап, за гас из Азербејџана - нема довољних количина за Србију, али да су нам, рецимо, доступне одређене количине гаса преко Северног тока.
           -У овом моменту нисмо у опасности да ли ћемо моћи да будемо снабдевани гасом, имамо или ћемо имати решење. Само је питање под којим условима. Видећемо шта ће донети отварање тржишта , али и оно у сваком случају не треба буде шпекулативно, јер би тада плаћали већу цену, рекао је Бајатовић.

Београд, 18. августа 2016. године                        Служба за односе с јавношћу и маркетинг