A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > O preduzeću > Organizaciona struktura > Dušan Bajatović generalni direktor JP „Srbijagas“

Dušan Bajatović generalni direktor JP „Srbijagas“


Dušan Bajatović, inženjer elektrotehnike i diplomirani ekonomista Rođen je 1967. godine. Vlada Republike Srbije 23. oktobra 2008. godine imenovala ga je za generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijagas“. Trenutno je poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije i zamenik predsednika republičkog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

U maju 2009. godine, u ruskom letovalištu Soči, generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović potpisao je sa predsednikom Upravnog odbora kompanije „Gasprom“ Aleksejom Borisovičem Milerom Osnovni sporazum o saradnji za projekat „Južni tok“ na teritoriji Srbije. Nekoliko meseci kasnije, prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji, Bajatović i Miler u Beogradu potpisuju Ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za Podzemno skladište gasa Banatski Dvor i Memorandum o gasovodu „Južni tok“. Novembra 2009. godine u Švajcarskoj osnivački akt zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gasproma „Južni tok Srbija“ generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisuje sa tadašnjim direktorom projekta „Južni tok“ u kompaniji „Gasprom“ Pavelom Oderovim. Početkom februara 2010. godine u Banatskom Dvoru direktor Bajatović potpisao je sa direktorom „Gasprom Germanie“ Andrejom Birjulinom osnivački ugovor zajedničkog srpsko-ruskog preduzeća za podzemno skladište gasa Banatski Dvor. Na zasedanju Evropskog biznis kongresa u junu 2010. godine u Kanu, direktor Srbijagasa izabran je za člana Predsedavajućeg Komiteta ove asocijacije, koja okuplja 117 kompanija iz 23 evropske zemlje.

Dušan Bajatović je dobitnik brojnih priznanja i nagrada za poslovno vizionarstvo, za projekte koje je pokrenuo, za nove metode i sadržaje rada u zavisnim preduzećima, kao i za humanost i plemenitost, koju je dokazao odricanjem od sopstvenih prihoda u korist socijalno ugroženih porodica. Na prvom mestu tu je Orden Svetog Cara Konstantina, koji je generalnom direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću, za njegovo zalaganje i pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uručio Patrijarh srpski gospodin Irinej Među brojnim nagradama tu su i: „Zlatna plaketa za poslovnu viziju“ i „Zlatni dinar Cara Dušana“, kao i „Zlatna plaketa za privredni potez godine“ Kluba privrednih novinara Srbije, zatim Zlatni svetionik za vizionarstvo u rukovođenju časopisa „Tabu“- „Kapetan Miša Anastasijević“, nagrada koju zajedno dodeljuju Privredna komora Vojvodine, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i agencija „Media invent“, a tu su i priznanja „Najplemenitiji čovek u Srbiji“, „Najnovosađanin“ i mnoga druga…

U ranijoj profesionalnoj karijeri Dušan Bajatović više puta je biran na odgovorne dužnosti u državnim organima – bio je poslanik i šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, zatim u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao i u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine. Takođe, bio je i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine, član Izvršnog odbora Regionalne privredne komore Novi Sad, generalni sekretar Omladinskog saveza Srbije, kao i član brojnih drugih društvenih organizacija i stručnih institucija. Osnivač je i raniji direktor Televizije Most u Novom Sadu.

Govori engleski i ruski jezik.

Telefon: + 381 21 481 2703