A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

17.02.2017 |

Obaveštenje JP "Srbijagas" upućeno javnim snabdevačima

Javnim snabdevačima obaveštenja poslata još u decembru 2016.

           Javno preduzeće „Srbijagas“ u decembru 2016. godine obavestilo je sve javne snabdevače u Republici Srbiji da je Rešenjem Vlade Republike Srbije o određivanju snabdevača koji će snabdevati javne snabdevače prirodnim gasom, period u kojem će JP „Srbijagas“ snabdevati javne snabdevače produžen do 01. januara 2018. godine.
           Javnim snabdevačima je poznata Metodologija i način obračuna cene prirodnog gasa, budući da je ona sastavni deo Ugovora o snabdevanju javnih snabdevača i Tehničke specifikacije koja je njegov sastavni deo. U skladu sa tim, cena po kojoj JP „Srbijagas“ snabdeva javne snabdevače sastoji se od promenljive jedinične cene za 1.000 m3 vezane za kvartalno kretanje cena derivata nafte na berzi i fiksne dodate vrednosti koja sadrži sve opravdane troškove poslovanja, a ista, takođe, zavisi i od zvaničnog srednjeg kursa dolara koji utvrđuje Narodna banka Srbije.
           U fakturama za januar 2017. godine javni snabdevači obavešteni su da je varijabilni deo cene za prvi kvartal ove godine 162,38 USD za 1.000 m3, a fiksna dodata vrednost, počev od 01. aprila 2015. godine, 104,50 USD/1.000 m3, dok je zvanični srednji kurs početkom februara iznosio 115,0582 RSD/USD. Uzimajući u obzir sve te ulazne parametre, prodajna cena za januar ove godine iznosi 30,71 RSD/ m3, što je i fakturisano svim javnim snabdevačima.
           Eventualno povećanje cene prirodnog gasa za domaćinstva uslediće u skladu sa zakonom propisanom procedurom i načinom kako to odobrava Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), budući da ta institucija daje saglasnost na cene prirodnog gasa u domenu javnog snabdevanja.

Novi Sad, 17. februara 2017. godine                           Služba za odnose s javnošću i marketing