A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

02.03.2017 |

Srbijagas od danas na sajamskoj manifestaciji "Međunarodni dani energetike i investicija"

Direktor Srbijagasa, zajedno sa ministrom energetike i predstavnicima pokrajinske Vlade i CEDEF-a, posetio štand Srbijagasa

           Javno preduzeće „Srbijagas“ od danas učestvuje na dvodnevnoj sajamskoj manifestaciji „Međunarodni dani energetike i investicija“, koji se šesti put održavaju na Novosadskom sajmu. Na štandu Srbijagasa, generalni direktor kompanije Dušan Bajatović, razgovarao je sa republičkim ministrom za rudarstvo i energetiku Aleksandrom Antićem, kao i sa potpredsednikom pokrajinske Vlade Đorđem Milićevićem, sekretarom za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine Nenadom Grbićem i generalnim direktorom Novosadskog sajma Slobodanom Cvetkovićem, koji su obišli izlagače nakon svečanog otvaranja sajma.
           Ministar Antić rekao je ovom prilikom da su „Međunarodni dani energetike“ pravo mesto na kom mogu da se razmene informacije i iskustva iz navedenih oblasti, ali i da je Vlada Republike Srbije bespovratnim sredstvima pomogla izgradnju energetski efikasnih objekata u lokalnim sredinama i da u Srbiji postoje kapaciteti za proizvodnju 24% energije iz obnovljivih izvora energije, te da će to učešće do 2020. godine biti povećano za još tri procenta. Srbija je, istakao je Antić, posle tri decenije ponovo počela da gradi velike energetske objekte.
           Potpredsednik pokrajinske Vlade Đorđe Milićević simboličnim presecanjem vrpce proglasio je ovu sajamsku manifestaciju otvorenom, a novinarima je rekao da je za projekte iz oblasti energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, Vlada Vojvodine u Budžetu izdvojila 175 miliona dinara bespovratnih sredstava i još dodatnih 90 miliona preko Uprave za kapitalna ulaganja.
           Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, kao i predstavnici Centralno evropskog foruma za razvoj-CEDEF-a, koji su, inače, pored Novosadskog sajma i resornog pokrajinskog sekretarijata, i uz partnerstvo Grada Novog Sada, jedan od organizatora ove manifestacije.
           Učestvujući u radu Svečane Plenarne konferencije, pod nazivom „Strategija razvoja energetike“, izvršni direktor za investicije JP „Srbijagas“ Jovica Budimir govorio je o budućim investicionim projektima nacionalne gasne kompanije, koji će osigurati stabilnost snabdevanja našeg tržišta prirodnim gasom, i pritom posebno istakao značaj proširenja podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, kao i interkonekcija, pre svega one sa Bugarskom, ali i sa Rumunijom, Hrvatskom i drugim zemljama. Pored njega, na ovoj sesiji govorili su i državna sekretarka u republičkom Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić, predstavnik Sekretarijata Energetske zajednice Predrag Grujičić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, član Saveta Agencije za energetiku (AERS) Ljiljana Hadžibabić, direktor Berze električne energije (SEEPEX) Miloš Mladenović i predsednik Udruženja Biogas Srbija Danko Vuković.
           U okviru „Međunarodnih dana energetike i investicija“ predviđen je čitav niz stručnih panel diskusija i konferencija, a pored podsticanja poslovnih kontakata i saradnje u energetskom i sektoru lokalnog razvoja, cilj ove manifestacije jeste i da omogući upoznavanje potencijalnih investitora sa mogućim projektima, a samim tim da stimuliše veće investiranje u tim oblastima, kao i da predstavi napredne tehnologije i oblike finansiranja energetskih projekata.

Novi Sad, 02.03.2017. godine                                     Služba za odnose s javnošću i marketing