A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

23.03.2017 |

Otvorena nova merno regulaciona stanica u Rakovici

Gas za 2.000 domaćinstava

           U prisustvu republičkog ministra za rudarstvo i energetiku Aleksandra Antića i gradskog menadžera Gorana Vesića, kao i pomoćnika generalnog direktora JP „Srbijagas Milana Zdravkovića i izršnog direktora za investicije Jovice Budimira, ali i najviših predstavnika Gradske opštine Rakovica, među kojima su bili predsednik opštine Vladan Kocić i zamenik predsednika Dušan Đaković, u Godominskoj ulici u Staroj Rakovici danas je svečano puštena u rad Merno-regulaciona stanica „Braća Veličković“, koja će omogućiti da se na distributivnu gasnu mrežu priključi 2.000 domaćinstava u ovom delu Grada Beograda.
           Ministar Antić, koji je simboličnim paljenjem baklje, zvanično otvorio ovaj gasovodni objekat, izjavio je da je ovo rezultat jedne sinergije svih nivoa vlasti i naročito zahvalio Javnom preduzeću „Srbijagas“ na realizaciji projekta gasifikacije ne samo ove, već i drugih beogradskih opština.
           - Ovo je prva faza, do završetka projekta u Rakovici, koji podrazumeva izgradnju oko 150 kilometara distributivne mreže, kada ćemo imati uslove za priključenje oko 17.000 domaćinstava. Istovremeno nastavljamo aktivnosti u Zemunu i opštini Grocka i ja očekujem da, do kraja iduće godine, otprilike 90.000 Beograđana bude priključeno na mrežu, rekao je Antić.
           Gradski menadžer Goran Vesić istakao je u izjavi za medije da su pred Gradom Beogradom veliki infrastrukturni projekti, koji ne mogu da se realizuju bez zajedničkog rada Vlade Srbije i Grada.
           -Projekat priključenja na gas u Rakovici potvrđuje politiku koja se sprovodi u prethodne dve-tri godine, da se ulaže u prigradske opštine kako bi se dostigla nedostajuća infrastruktura, gas, vodovod, kanalizacija...Svi treba da se osećaju kao građani Beograda, bez obzira da li žive u Grockoj, Košutnjaku ili Terazijama, poručio je Vesić.
           Od članova menadžmenta Srbijagasa, Milana Zdravkovića i Jovice Budimira, moglo se čuti da je u ovom trenutku u toku realizacija Programa gasifikacije Gradskih opština Rakovica, Grocka i Zemun i da navedeni projekti podrazumevaju izgradnju ukupno preko 1.000 kilometara gasovodne mreže, koja će omogućiti priključak za više od 90.000 domaćinstava i malih privrednih subjekata na teritoriji ovih opština. Na dinamiku realizacije tih projekata, kako je istaknuto, najviše utiču ograničenost raspoložive planske dokumentacije i složenost rešavanja imovinsko pravnih odnosa.
           Inače, Javno preduzeće „Srbijagas“ je investitor projekta gasifikacije u Rakovici, a preduzeće „Millennium team“, čiji je direktor Stojan Vujko takođe prisustvovao svečanom otvaranju MRS Rakovica, je izvođač radova. Projektom, čija je ukupna vrednost 7,7 miliona evra, predviđena je izgradnja čeličnog gasovoda u dužini od dva kilometra i polietilenskog distributivnog gasovoda niskog pritiska od 150 kilometara. Sve to, kao što je rečeno, omogućiće priključenje 17.000 domaćinstava na gradsku gasnu mrežu.


Beograd, 23. marta 2017. godine                              Služba za odnose s javnošću i marketing