A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

01.06.2017 |

Direktor Srbijagasa govorio na otvaranju paviljona Srbija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Saopštenje JP "Srbijagas", Novi Sad

            U okviru Međunarodnog ekonomskog foruma-SPIEF17, koji je danas svečano otvoren u Sankt Peterburgu, nakon sesije pod nazivom “Rusija-Srbija-perspektive ekononomske saradnje”, otvoren je paviljon “Srbija”, na kojem se zajedno sa drugim srpskim kompanijama predstavlja i Javno preduzeće “Srbijagas”. Svečanom otvaranju, pored vršioca dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, kao i republičkih ministara Gorana Kneževića, Aleksandra Antića i Branislava Nedimovića, prisustvovao je i generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović.
            Direktor Srbijagasa se biranim rečima obratio prisutnima na otvaranju paviljona Srbija rekavši da i u Beogradu, Moskvi, Kazanju i Sankt Peterburgu postoje mogućnosti za povećanje robnog prometa i saradnje u svim drugim oblastima između Srbije i Rusije.
            -Hteo bih da kažem da su Srbijagas i Gasprom uspostavili strateško partnerstvo. Verujem da ćemo u skorijoj budućnosti moći da najavimo proširenje Banatskog Dvora, podzemnog skladišta gasa u Republici Srbiji, a nadam se da će u skorije vreme kroz Srbiju proći i jedan novi gasovod, ne takvog kapaciteta kao što je “Južni tok”, već malo manjeg. Kako ćemo zvati taj projekat, nije bitno. U svakom slučaju, zahvaljujem svima vama, a posebno Privrednoj komori Republike Srbije za organizovan nastup srpskih privrednika na ovogodišnjem Forumu u Sankt Peterburgu, rekao je Dušan Bajatović u svom obraćanju ističući još da Republika Srbija želi da sačuva vojnu neutralnost koja je trajno opredeljenje naše zemlje.
            Na zvaničnoj ceremoniji otvaranja SPIEF17, vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da će Srbija zauvek ostati prijatelj sa Rusijom u da joj nikada neće uvesti sankcije, što je ispraćeno velikim aplauzom. On je, takođe, izjavio da Srbija sa novom vladom neće menjati svoju politiku i odnos prema Rusiji.
            -Srbija još uvek nije iskoristila pun potencijal ekonomske saradnje sa Rusijom. Naša zemlja treba više da iskoristi „priču“ o slobodnoj trgovini sa Ruskom federacijom i ujedno privuče ruske investicije kroz otvaranje različitih industrijskih zona. Nivo ekonomske razmene od 2,5 milijarde dolara može biti prevaziđen i ići ka onome što je sa Sergejem Šojguom dogovoreno još 2008. godine-da razmena bude na nivou od 4 milijarde dolara, kazao je Dačić.
            Prisutnima sе obratiо i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
            -Broj ruskih kompanija u Srbiji konstantno raste, sada ih je 815, a prošle godine ih je bilo manje od 700, a ukupno se izvozi 1.341 različit proizvod na tržište Rusije, rekao je on.
            Narednih dana u Sankt Peterburgu se očekuju brojni bilateralni susreti između naših i ruskih kompanija, a važnu ulogu u jačanju saradnje imaće naša kompanija, Javno preduzeće “Srbijagas”.


Sankt Peterburg, 01. jun 2017. godine                       Služba za odnose s javnošću i marketing