A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

27.06.2017 |

Sa predsednikom Uprave Gasproma razgovarali predsednik Vučić, ministar Antić i direktor Srbijagasa Bajatović

Saopštenje

           Danas je u Beogradu održan radni sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Upravnog odbora PAO „Gasprom“ Alekseja Milera. Strane su visoko ocenile pozitivnu dinamiku bilateralnih odnosa. Istaknuto je da se partnerstvo dosledno razvija, uključujući tu i saradnju u oblasti skladištenja gasa. Početkom juna 2017. godine potpisan je Memorandum o proširenju PSG „Banatski Dvor“.
           Predsednik Vučić konstatovao je da su planovi ove kompanije za proširenje kapaciteta podzemnog skladišta „Banatski Dvor“ sa 450 miliona kubnih metara na 750 miliona kubnih metara, izuzetno važna vest za sve građane jer će time biti obezbeđena energetska bezbednost zemlje.
           Učesnici sastanka su naglasili da u Srbiji potražnja za ruskim gasom nastavlja da raste. Prema preliminarnim podacima, od 1. januara do 26. juna 2017. godine „Gasprom“je potrošačima u Republici isporučio za 47,7% više gasa nego u istom periodu 2016. godine. Pri tome se od 1. do 26. juna 2017. godine obim eksporta povećao za više od 2 puta — za 111,7%.
           Govoreći o rastu potražnje za gasom, strane su razmotrile perspektive razvoja trasa isporuka gasa u Srbiju. U okviru sastanka, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predsednik Gasproma Aleksej Miler, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, potpisali su mapu puta (plan realizacije). Ovaj dokument predviđa da će strane sprovesti niz aktivnosti čiji cilj je izgradnja novih gasnotransportnih kapaciteta na teritoriji Republike Srbije.
           U okviru posete Srbiji, takođe je održan sastanak generalnog direktora JP „Srbijagas“ Dušana Bajatovića i predsednika PAO "Gasprom" Alekseja Milera. Strane su razmotrile tekuća pitanja bilateralne saradnje. Posebno se govorilo o toku zajedničkog rada na razvoju PSG „Banatski Dvor“, tržištu gasno-motornog goriva u Republici i naučno-tehničkoj saradnji kompanija.


Beograd, 27.06.2017. godine                                      Služba za odnose s javnošću i marketing