A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

30.05.2013 | Amsterdam

Aleksej Miler i Dušan Bajatović u Amsterdamu o Južnom toku

Predsednik Uprave ruske kompanije Gasprom Aleksej Miler izjavio je da pripreme za izgradnju gasovoda Južni tok teku, kako je rekao, strogo po planu i ujedno podsetio da je planirano da prve količine gasa ovim gasovodom krenu u decembru ...

Predsednik Uprave ruske kompanije Gasprom Aleksej Miler izjavio je da pripreme za izgradnju gasovoda Južni tok teku, kako je rekao, strogo po planu i ujedno podsetio da je planirano da prve količine gasa ovim gasovodom krenu u decembru 2015. godine. On je dodao da pripreme za tendere takođe idu po planu i da će oni biti sprovedeni u septembru ove godine.

-U ovom trenutku teku pripreme za izgradnju na bugarskom i srpskom delu Južnog toka. U Bugarskoj će radovi početi u najskorije vreme, a na srpskom delu gasovoda u novembru-decembru ove godine, rekao je Miler.
Prema njegovim rečima, količine gasa za Južni tok već su utvrđene ugovorim, tako da Gasprom već sada, kako je istakao, dobro zna koje godine će koju količinu gasa isporučiti ovim gasovodom. Prvi čovek Gasproma ovom prilikom je napomenuo da je uobičajena praksa da se kompanije koje se bave realizacijom gasovoda registruju u Švajcarskoj i kao primer naveo gasovod Severni tok, čija su prva dva kraka takođe realizovana preko kompanije registrovane u toj zemlji.
Izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju u potpunosti će finansirati ruske banke ili Gasprom, i to po najpovoljnijim finansijskim uslovima na tržištu, izjavio je u Amsterdamu generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je rekao da je idejni projekat završen i da se u ovom momentu radi na završetku konačnog tehničkog projekta koji bi trebalo da bude gotov do kraja juna.
– Očekujemo da u ponedeljak dođe finansijski tim Gasproma i banaka koje će pratiti Južni tok, pre svega to su Sberbanka i Gasprom banka, tako da ćemo početi razgovore o novom finansiranju Južnog toka, koji bi trebalo da poveća učešće ruskog kapitala u finansiranju tog projekta, izjavio je Bajatović. Do početka radova, koji se očekuje krajem novembra odnosno početkom decembra, počeće otkup parcela, odnosno delimična eksproprijacija, jer će se samo mali deo parcela trajno otkupljivati. Novac za to već je obezbeđen, a ovih dana trebalo bi da počne realizacija konkursa za sredstva kojima bi trebalo da budu isplaćene odštete. Ja očekujem da ćemo do kraja juna imati raspisane tendere za dobavljače cevi i kompresorskih stanica i tada bi se stekli svi uslovi, uz izdavanje potrebne građevinske dozvole, da projekat Južni tok počne u punom smislu, rekao je direktor Srbijagasa.