A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

29.05.2013 | Divčibare

Južni tok i restrukturiranje Srbijagasa glavne teme prvog dana rada "GAS 2013"

Prikazom trenutnog stanja projekta Južni tok otpočeo je tradicionalni Naučno stručni skup o gasu i gasnoj tehnici "GAS 2013". Ovogodišnja trodnevna gasna konferencija, u organizaciji Udruženja za gas Srbije, održava se u ...

Prikazom trenutnog stanja projekta Južni tok otpočeo je tradicionalni Naučno stručni skup o gasu i gasnoj tehnici "GAS 2013". Ovogodišnja trodnevna gasna konferencija, u organizaciji Udruženja za gas Srbije, održava se u hotelu "Divčibare" na Divčibarama. Skup je zvanično otvorio predsednik Skupštine Udruženja za gas Saša Ilić, a prvi uvodni referat o realizaciji projekta Južni tok prisutnima je izložio izvršni direktor za investicije Srbijagasa Jovica Budimir.

On je istakao da će glavni projekat za izgradnju tog gasovoda biti završen do kraja juna i da će to omogućiti da izgradnja Južnog toka počne, kao što je i najavljeno, do kraja ove godine. Idejni projekat već je predat ruskom partneru, rekao je Budimir i naročito istakao da je donošenje posebnog Zakona o Južnom toku doprinelo ubrzanju potrebnih procedura. Predstoji rešavanje imovinsko pravnih poslova na trasi gasovoda kroz Srbiju koja je duga 422 kilometra, dodao je on. Prema njegovim rečima za sada sve teče po planu, a pred nama je veliki posao rešavanja imovinsko pravnih odnosa za 20.000 parcela. U cilju najbrže realizacije tog posla biće angažovani i stručnjaci van kompanije. Naš cilj je da apsolutno sve bude urađeno, kako bi izgradnja gasovoda mogla da počne do kraja ove godine, istakao je Jovica Budimir. O transnacionalnom gasovodu Južni tok, kao bitnom elementu razvoja gasne privrede Republike Srbije, na skupu GAS 2013 govorio je i dr Nenad Đajić. On je rekao da će ovaj strateški projekat Srbiji doneti velike energetske, ekonomske i ekološke koristi.
Veliku pažnju učesnika skupa na Divčibarama privukao je Okrugli sto u organizaciji Udruženja za gas Srbije, a na kome su o "Reorganizaciji gasnih kompanija u skladu sa direktivama Evropske unije", govorili predstavnici Ministarstva energetike, Javnog preduzeća Srbijagas, konsultantske kompanije BCG koja više od dve godine radi na restrukturiranju Srbijagasa, i to uz finansijsku podršku Evropske unije, a na ovom panelu čuli su se i stavovi Agencije za energetiku, kompanija iz okruženja i drugih zainteresovanih preduzeća iz gasnog sektora. Na okruglom stolu predstavnici Ministarstva i Srbijagasa izneli su svoje koncepte restrukturiranja državne gasne kompanije koji se u najvećem delu poklapaju, a njihova je ključna razlika što se planom Ministarstva, o kojem je govorio pomoćnik ministra prof. dr Petar Stanojević, posle pravnog razdvajanja predlaže korporativizacija i potpuno vlasničko razdvajanje novih kompanija, dok je predlog Srbijagasa, odnosno konsultanske kuće, da nakon finansijske konsolidacije bude urađeno pravno razdvajanje ali u okviru Srbijagas holdinga.
- Gasnom sektoru je potrebno restrukturiranje, jer je ovakvo stanje neodrživo, istakao je obraćajući se prisutnima izvršni direktor za komercijalne poslove Srbijagasa Dragan Vučur. On je izlažući koncept koji je usaglašen sa konsultantskom kućom BCG, rekao da je i u ovom konceptu, kao i u planu Ministarstva, na prvom mestu finansijska konsolidacija preduzeća koja mora biti urađena što pre. Međutim, ključne razlike između ova dva koncepta su način finansijske konsolidacije, period i dinamika njenog sprovođenja, ali i to što naš konsultant predlaže model pravnog razdvajanja koji je zastupljen u gotovo svim istočnoevropskim zemljama, dok model Ministarstva predlaže formu svojinskog razdvajanja primereniji zapadnoevropskim zemljama. Mi se slažemo sa predlogom i konceptom naših konsultanata koji su predložili pravno, a ne vlasničko razdvajanje delatnosti Srbijagasa, precizirao je Vučur. Preko Srbijagasa se prethodnih godina vodila socijalna politika, a zahvaljujući tome održana je stabilnost i sačuvana su radna mesta u velikim privrednim subjektima kao što su Azotara Pančevo, Petrohemija, Železara, Srpska fabrika stakla, Agroživ itd. On je ujedno istakao da će Srbijagas do januara 2015. ispuniti sve obaveze vezane za razdvajanje delatnosti, ali je naglasio da je neophodno da Srbijagas opstane kao jaka gasna kompanija, koja će funkcionisati na tržišnim principima, uz postupno odvajanje delatnosti ali u okviru jednog jakog holdinga, rekao je Vučur i napomenuo da se od osnivača preduzeća, Vlade Republike Srbije, očekuje rešavanje ovog pitanja.
 
Učesnici skupa sutra nastavljaju rad. Posle današnjih izlaganja o ulozi skladištenja u pouzdanom i fleksibilnom snabdevanju tržišta gasom, kao i o kvalitetu gasa, ali i o slobodnom tržištu s regulatornog aspekta i metodologijama za određivanje cena pristupa sistemu za transport prirodnog gasa, predstoje autorski radovi o proizvodnji i primeni gasa, transportu i distribuciji, tečnom naftnom gasu, zaštiti, ekologiji i standardima.