A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

14.03.2013 | Kopaonik

Direktor Srbijagasa zahteva novu strategiju u energetici

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović učestvovao je u radu Panela u okviru drugog dana rada Kopaonik Biznis foruma, posvećenog Industrijskoj politici u energetici. Obraćajući se prisutnima, on je najpre ...

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović učestvovao je u radu Panela u okviru drugog dana rada Kopaonik Biznis foruma, posvećenog Industrijskoj politici u energetici. Obraćajući se prisutnima, on je najpre istakao da je državna strategija u energetici usvojena još pre osam godina i da je dobro što se ona ne sprovodi, jer predviđa energetski razvoj po konceptu koji je bio prihvatljiv još sedamdesetih godina prošlog veka, budući da je zasnovan na povećanju korišćenja lignita, tj. CO2 intenzivnosti. S tim u vezi, direktor „Srbijagasa“ dao je inicijativu za promenu Nacionalne strategije u energetici.

-Tri su osnovna stuba nove evropske energetske politike, na prvom mestu formiranje konkurentnog, liberalnog i održivog unutrašnjeg tržišta, zatim prelazak na energiju sa što manje CO2, a treći je povećanje energetske efikasnosti. Teško da Srbija može imati drugačije osnove energetske politike od evropskih, istakao je Bajatović. On je, takođe, dodao da se Srbija i formalno i suštinski uključila u ključne međunarodne energetske projekte, gradeći tako sopstvenu konkurentsku prednost i zadobijajući nove geostrateške pozicije u regionu.
Govoreći o cenama direktor „Srbijagasa“ je rekao da su za razliku od Srbije, unutar mnogih zemalja uspostavljeni pariteti između cena energenata i da je to zadatak koji moramo najbolje da rešimo, jer od njega zavisi energetska i svaka druga budućnost Srbije. - Kod nas postoji ozbiljan disparitet, a mi u „Srbijagasu“ nastojimo da sa ruskim partnerima dogovorimo paritete cena gasa i prema azotnim đubrivima i prema metanolu i drugim proizvodima srpske industrije. Ti pariteti su mnogo važniji od ove ili one trenutne cene, pojasnio je Bajatović. 
S obzirom na to da je Srbiji potrebna razvojna energetska politika koja će u energetskoj efikasnosti ukloniti investicione prepreke i osloboditi potencijal za ostvarivanje velikih dobitaka za energetsku sigurnost, ekonomski rast i životnu sredinu, pred kreatorima energetske i ekonomske politike, prema rečima Dušana Bajatovića, je nekoliko ključnih zadataka koji će energetsku efikasnost iz sfere priče i političkih obećanja prebaciti u sferu životne realnosti. – Energetski efikasna tehnologija treba da postane „mainstream“, a država to može postići uvođenjem propisa koji će obeshrabiti upotrebu energetski neefikasnih pristupa, kazao je direktor Bajatović.
On je posebno istakao činjenicu da dok jedni energiju koriste kao sredstvo razvojne politike, Srbija je najviše koristi kao instrument socijalne politike. –Zalažem se da se takva politika u potpunosti promeni, istakao je generalni direktor „Srbijagasa“ dodajući da Srbija već danas ima jednu od najboljih cena gasa u Evropi i da je drugo pitanje u kojoj meri smo sposobni i voljni da tu prednost iskoristimo, ne samo za socijaln mir, nego i za društveni razvoj.
Zaključujući svoje izlaganje, direktor „Srbijagasa“ ocenio da će Južni tok i razvoj gasne infrastrukture u Srbiji omogućiti unapređivanje energetske efikasnosti, smanjenje CO2 emisije, podsticanje razvoja i korišćenje bioobnovljivih izvora energije. – Današnje ulaganje u prirodni gas stvara platformu za budućnost bez ograničavanja finalne strukture. Zato je prirodni gas energetska opcija sa nultim rizikom, poručio je Bajatović.
 
Novi Sad, 14.03.2013. godine                                     Služba za odnose s javnošću i marketing
 
 
Telefoni: 011/262 3827
                      021/442 578
       e-mail: prmarketing@srbijagas.com