A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

25.12.2012 | Grocka

Gasifikacija gradske opštine Grocka

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović, predsednik gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović i direktor preduzeća „Millennium team“ iz Beograda Stojan Vujko potpisali su ...

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović, predsednik gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović i direktor preduzeća „Millennium team“ iz Beograda Stojan Vujko potpisali su danas Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na gasifikaciji svih naselja na teritoriji te beogradske opštine. Projekat, čija je ukupna vrednost oko 21 milion evra, obuhvata izgradnju 590 kilometara distributivne gasne mreže i oko 50 kilometara gasovoda srednjeg pritiska sa 13 pripadajućih merno-regulacionih stanica.

Investitor projekta je Javno preduzeće „Srbijagas“, strateški partner opštine i izvođač radova je kompanija „Millennium team“, a opština Grocka će, u skladu sa svojim nadležnostima, pružiti stručnu pomoć i logističku podršku ovom projektu. Generalni direktor „Srbijagasa“ izjavio je po potpisivanju ugovora da je ovo jedan od projekata koji se radi u okviru Nacionalnog plana gasifikacije Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo saradnjom sa opštinskim strukturama u poslednja tri-četiri meseca koliko su trajale pripreme za početak ovog velikog posla. – Ovo je način da ljudi u Grockoj žive kvalitetnije i da se stvore još bolji uslovi za potencijalne investitore i nova radna mesta. I ovog puta moram da kažem da je gas, ako se izuzme grejanje na TA peći, i dalje najkonkurentniji energent. Da je to tako potvrđuje i stalni rast potrošnje prirodnog gasa. U sistemu Srbijagasa potrošnja je povećana za 7%, dok je u celoj Republici taj rast na nivou od 3%, istakao je Bajatović. On je takođe najavio da će svima koji budu zainteresovani da se priključe na novu distributivnu mrežu, u saradnji sa bankama, biti omogućeno kreditiranje na tri do pet godina pod najpovoljnijim uslovima, a da cena priljučka neće prelaziti 600 evra.
            Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović u izjavi za novinare nakon potpisivanja ugovora, kazao je da je ovo jedan od najvećih investicionih projekata na teritoriji te opštine u poslednjih 50 godina. On je pohvalio svoj tim koji je poslednjih meseci bio izuzetno angažovan na pripremi i realizaciji potpisivanja Ugovora o gasifikaciji, a ujedno zahvalio „Srbijagasu“ i strateškom partneru, što su pomogli da ceo ovaj posao, u izuzetno kratkom roku, počne da se realizuje. Brzinu i efikasnost projekta najavio je i direktor „Millennium team“-a Stojan Vujko koji je istakao da će svake naredne godine na teritoriji opštine Grocka biti izgrađeno po 200 kilometara gasovoda. Radiće se fazno, a kako koju celinu budemo završavali, tako ćemo, deo po deo mreže, puštati u funkciju, najavio je Vujko.
            Koncept gasifikacije Grocke predviđa rad u dve nezavisne celine. Snabdevanje severne zone opštine podrazumeva dovođenje gasa do naselja Kaluđerica, Leštane, Vinča, Boleč i većeg dela Ritopeka, a snabdevanje južne opštinske zone značiće gasifikaciju preostalog dela Ritopeka, Vrčina, Zaklopače, Grocke, Brestovnika, Begaljice, Pudaraca, Kamendola, Dražnja, Umčara i Živkovca.