A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

16.11.2012 | Novi Sad

U izgradnji Južnog toka, zajedno sa srpskim preduzećima, mogle bi da učestvuju i nemačke kompanije

Generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović razgovarao je večeras u Novom Sadu sa ambasadorom Republike Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom. Glavna tema razgovora bila je izgradnja gasovoda “Južni ...

Generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović razgovarao je večeras u Novom Sadu sa ambasadorom Republike Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom. Glavna tema razgovora bila je izgradnja gasovoda “Južni tok”. Prema najavama direktora Srbijagasa i nemačkog ambasadora, za  izgradnju deonica tog gasovoda kroz našu zemlju  mogle bi, u zajedničkom konzorcijumu,  da konkurišu nemačke i srpske kompanije. Direktor Bajatović izjavio je novinarima pre početka razgovora sa nemačkim ambasadorom da će izgradnja “Južnog toka” kroz Srbiju početi oko  20. decembra.

“Rukovodstvo Srbijagasa već razgovara sa nekim nemačkim kompanijama, poput “Simensa”, koje bi, zajedno sa našim firmama  mogle da učestvuju u opremanju i izgradnji “Južnog toka”.  Računamo na tehnološko znanje koje možemo da dobijemo od nemačkih preduzeća, kao i na kreditne linije banaka iz te zemlje", istakao  je Bajatović napominjući da "Srbijagas" ima odlične kontakte sa nemačkim energetskim kompanijama, kao i da se ovih dana očekuje realizacija finansijskog aranžmana sa "Dojče bankom”. “Nemačka je jedan od najvećih i najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije, koja iz takve saradnje može da ima koristi u budućnosti. Sa Nemačkom nas vežu zajednička interesovanja, ne samo u energetici, već i u oblasti razvoja Dunavske strategije i saradnje u naučno-tehnološkom domenu”, rekao je generalni  direktor “Srbijagasa”.

I nemački ambasador Hajnc  Vilhelm  izrazio je ovom prilikom očekivanje da će nemačke kompanije moći da sarađuju sa ovdašnjim firmama na izgradnji gasovoda "Juzni tok" kroz Srbiju. “Već postoji dobra saradnja između enegretskih preduzeća Srbije i Nemačke, kao što su EPS i “RWE”, koja su nedavno potpisala Memorandum o razumevanju za izgradnju termoelektrane u Obrenovcu”, podsetio je ambasador Vilhelm  izražavajući ujedno nadu da će ta saradnja biti produbljena u budućnosti, odnosno da će Memorandum prerasti u Ugovor za realizaciju projekta u Obrenovcu.
Novinari su i ovog puta bili zainteresovani za pitanja snabdevanja i cene gasa. Direktor Bajatović, odgovarajući na ta pitanja, rekao je da će snabdevanje tržišta Srbije prirodnim gasom i u narednom periodu biti stabilno, kao i da će taj energent zadržati sadašnju cenu do Nove godine, kada ovaj parametar   prelazi u nadležnost Agenciju za energetiku. Direktor “Srbijagasa” rekao je na konferenciji za novinare i to da su odmakli razgovori sa ruskim “Gaspromom” o izgradnji gasnih centrala u Srbiji, gde, kako je istakao, pored partnerstva sa “Gaspromom”, u ovaj posao treba da budu  uključene  i kompanije  NIS i EPS. On je s tim u vezi, izrazio nadu da će Srbijagas iduće godine ući u proizvodnju električne energije, naravno ukoliko  o tome bude postignut dogovor sa osnivačem,  Vladom Republike Srbije.