A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

29.10.2012 | Beograd

Konačna investiciona odluka za "Južni tok" kroz Srbiju

Generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović izjavio je na konferenciji za novinare održanoj u beogradskom hotelu “Hajat” nakon svečane sednice Skupštine akcionara tog projekta, predstavnika ...

Generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović izjavio je na konferenciji za novinare održanoj u beogradskom hotelu “Hajat” nakon svečane sednice Skupštine akcionara tog projekta, predstavnika “Srbijagasa” i “Gasproma”,  da je danas doneta  Konačna investiciona odluka za izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz našu zemlju, čime je Srbija postala prva zemlja koja je započela investicionu fazu tog projekta.

Donošenje ove odluke je garancija da će "Južni tok" zaista biti i građen, kao što je obećano, a izgradnja u Srbiji počeće u decembru, najavio je Bajatović  i istakao da je procenjena vrednost izgradnje gasovoda kroz Srbiju  1,7 milijardi evra, a da će trasa Južnog toka kroz našu zemlju biti duga 470 kilometara. Projektom, koji će zaposliti oko 2.000 radnika u Srbiji, predviđena je izgradnja dve kompresorske stanice.
        
 
Na konferenciji  za štampu, kojoj je prisustvovao i predsednik Upravnog odbora “Južnog toka”  Leonid Čugunov,  najavljeno je da će do 15. novembra konačnu investicionu odluku doneti  ostale zemlje, učesnice u projektu - Mađarska, Slovenija, Bugarska. Celokupan kapacitet gasovoda biće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a procenjena vrednost "Južnog toka" je 24 milijarde evra.
Kapacitet tog  gasovoda kroz našu zemlju iznosiće oko 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a očekuje se da će Srbija biti čvorište za snabdevanje regiona gasom. Planiran je ulaz tog gasovoda u Srbiju kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, a u planu su interkonekcije ka Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Federaciji BiH.  Očekuje se da će Srbija, posle izgradnje ovog gasovoda, imati prihod od tranzitnih taksi od oko 200 miliona evra godišnje.
.