A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

23.10.2012 | Bela Crkva

Počeli radovi na gasifikaciji Bele Crkve

U Beloj Crkvi danas su počeli radovi na izgradnji gasne mreže čime je u toj opštini, nakon višedecenijskog čekanja,  započeo proces gasifikacije. Projekat je vredan 8,5 miliona evra, a radove je zvanično proglasio ...

U Beloj Crkvi danas su počeli radovi na izgradnji gasne mreže čime je u toj opštini, nakon višedecenijskog čekanja,  započeo proces gasifikacije. Projekat je vredan 8,5 miliona evra, a radove je zvanično proglasio otvorenim izvršni direktor za investicije JP “Srbijagas” Jovica Budimir. On je najavio da će do kraja godine biti izgrađena distributivna mreža srednjeg i niskog pritiska u samoj Beloj Crkvi, a da će do decembra naredne godine, kada je rok za završetak svih radova, gasovod biti izgrađen i u ostalih 14 naselja u ovoj opštini.

- U narednoj godini biće izgrađeno i 40 kilometara gasovoda visokog pritiska čime će biti obezbeđen dovod gasa u opštinu Bela Crkva. Predviđeno je da kapacitet gasovoda bude takav da se omogući snabdevanje oko 7.300 domaćinstava u opštini, istakao je Budimir i dodao da bi  tokom same gradnje trebalo da bude priključeno pet odsto ili nešto više od 300 domaćinstava. Svim domaćinstvima u Beloj Crkvi će biti omogućemo da se priključe i koriste gas jer je takva politika Srbijagasa, rekao je Budimir.
Predsednik opštine Bela Crkva Stanko Petrović je, ocenjujući da se radi o istorijskom danu za opštinu, jer se gasifikacija ovde  čeka nekoliko decenija, istakao da se pokreće jedna od
najvećih investicija u opštini i da se ovako dugo čekanje isplatilo. - Danas otvaramo jednu od najvrednijih investicija u Beloj Crkvi, a gasifikacija se očekuje do kraja 2013. godine, kada će se naši građani i naša industrija priključiti na gasovod, naveo je predsednik opštine, zahvaljujućii "Srbijagasu" i njihovim strateškim partnerima.
Projektom je predviđena izgradnja 155 kilometara distributivne gasovodne mreže, 50 kilometara gasovoda srednjeg pritiska i sedam kilometara niskog pritiska. Izvođač radova je novosadska firma Promont grup, čiji je direktor Milinko Cicmil po otvaranju radova izjavio da ih ugovor obavezuje, da poslove koje su preuzeli u naselju Bela Crkva završe do kraja godine i da se nada da će tako i biti i da će se steći uslovi da se u narednoj godini uđe i u prigradska naselja. - Do sada smo sve odrađivali prema dogovoru i planu, naveo je Cicmil, precizirajući da će na radovima tokom narednih 15 meseci biti angažovano između 50 i 70 radnika.