A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

06.10.2012 | Stara Pazova

Srbijagas ima potencijal za projekte koji vrede više milijardi evra

Javno preduzeće „Srbijagas“ je već četiri godine jedna od najvažnijih poluga preko koje se čuva socijalna stabilnost u Srbiji. I pored višegodišnje neadekvatne cene prirodnog gasa, mi smo uspeli da sačuvamo ...

Javno preduzeće „Srbijagas“ je već četiri godine jedna od najvažnijih poluga preko koje se čuva socijalna stabilnost u Srbiji. I pored višegodišnje neadekvatne cene prirodnog gasa, mi smo uspeli da sačuvamo kompaniju, njenu imovinu i radnike, kao i uloženi kapital u svim onim preduzećima koja su danas državna, a koja su pre toga bila loše privatizovana, poput Azotare u Pančevu, Srpske fabrike stakla u Paraćinu, Metanolsko sirćetnog kompleksa u Kikindi, rekao je generalni direktor  Dušan Bajatović na proslavi sedme godišnjice postojanja JP "Srbijagas", koja je upriličena u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi. 

Dan preduzeća ove godine je obeležen kao Sportski dan zaposlenih „Srbijagasa“, u znaku promocije zdravog načina života i sportskog duha. Čestitajući zaposlenima na poslovnim rezultatima, direktor Srbijagasa je istakao da je preduzeće za poslednje četiri godine četiri puta povećalo svoju tržišnu vrednost, dok je njegova knjigovodstvena vrednost uvećana za oko 180 miliona evra koliko je u prethodnom periodu uloženo u razne projekte od nacionalnog do lokalnog značaja. – Nismo zaustavili razvoj, prijem novih mladih stručnjaka i napredovanje kompanije. I ono što je najvažnije, nismo zaustavili njeno tržišno pozicioniranje u smislu liderstva ne samo u Srbiji, nego i u regionalnim razmerama, rekao je Bajatović i dodao da Srbijagas nije budžetski korisnik i da je sav novac koji je ulagan u preduzeća subsidijare zapravo izdvajan iz tekuće likvidnosti Srbijagasa. Direktor je takođe podsetio da smo zahvaljujući aktivnostima Srbijagasa, danas u situaciji da u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru imamo rezerve gasa dovoljne da 60 dana niko u Srbiji ne oseti krizu u snabdevanju. – Srbijagas je danas u stanju da isporuči sve potrebne količine gasa svakom potrošaču, pa i onima koji nam taj gas ne plaćaju, dodao je Bajatović.

            Govoreći o projektu „Južni tok“ on je istakao da je to trenutno jedini garantovani projekat u Srbiji. - Ove nedelje smo potpisali sve ekonomske, tehničke i finansijske elemente, tako da ćemo 29. oktobra u Moskvi ili ovde u Srbiji, potpisati i konačnu investicionu odluku, što znači da ćemo u decembru ove godine zaista početi izgradnju Južnog toka u Srbiji. Naša zemlja će tako biti prva u Evropi koja će početi da gradi kopneni deo tog gasovoda, potvrdio je generalni direktor Srbijagasa zahvaljujući ujedno menadžmentu, saradnicima i naročito inženjerima Srbijagasa koji sada vode ovaj projekat na teritoriji Srbije, rekao je Bajatović.

             Direktor je ovom prilikom govorio i o budućim projektima, među kojima je naveo gasne centrale, novo podzemno skladište gasa u Srpskom Itebeju, kao i nove vidove saradnje sa strateškim partnerom-kompanijom „Gasprom“, poput „Gasprombanke“ i već otvorenog Sogaz osiguranja. – Svi ti projekti, koji pored „Gasproma“ uključuju i strateško partnerstvo sa američkim „General electric“-om i nemačkim „Simensom“, pokazuju da Srbijagas ima dovoljno potencijala i mogućnosti da može da učestvuje u projektima koji vrede više milijardi dolara, zaključio je Dušan Bajatović.
Budući da su organizatori današnje proslave bili Jedinstvena sindikalna organizacija JP „Srbijagas“ i Sportski klub preduzeća, prisutnim sportistima i zaposlenima Srbijagasa, kao i gostima, među kojima su bili poslovni partneri i prijatelji kompanije, obratili su se i predsednik Sindikata Veljko Milošević i predsednik Sportskog kluba Milan Đukić.

         

 

U okviru današnjeg Sportskog dana, u kojem je učestvovalo 130 sportista Srbijagasa i oko 40 članova gostujućih ekipa, sportsko umeće pokazali su odbojkaši, odbojkašice, fudbaleri, košarkaši i rukometaši, a sportske snage odmerene su i u stonom tenisu, šahu i pikadu. Zanimljivo je i to da je tokom dana održana i tradicionalna fudbalska utakmica između ekipa menadžmenta i sindikata, koja je završena – nerešeno 1:1.