A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

29.09.2012 | Pančevo

Priznanje Krajišnika Dušanu Bajatoviću

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović prisustovao je parastosu svim nastradalim Krajišnicima, koji je, u okviru „Gospojinskih dana Krajiške kulture i duhovnosti“, služen ...

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović prisustovao je parastosu svim nastradalim Krajišnicima, koji je, u okviru „Gospojinskih dana Krajiške kulture i duhovnosti“, služen u Uspenskom hramu u Pančevu. Pomen srpskim žrtvama služio je Episkop Banatski Nikanor, uz sasluženje sveštenstva Eparhije Banatske. Vladika Nikanor ujedno je osveštao i krajiški barjak, koji je, u znak zahvalnosti za veliku pomoć i podršku očuvanju tradicije, kulture i duhovnosti Srba sa krajiških prostora, uručen direktoru „Srbijagasa“ Dušanu Bajatoviću. 

Obraćajući se prisutnim najvišim predstavnicima i članovima Udruženja Krajišnika u Srbiji, grada Pančeva, Srpske pravoslavne crkve, kao i Srbima, koji su upravo radi ove manifestacije stigli iz Vojnića i Vrgin mosta, direktor Bajatović je zahvalio na počasnom priznanju i povelji koju je dobio i poručio svim Krajišnicima da treba da se ujedine, jer je to veoma potrebno ne samo njima, nego i Srbiji i Republici Srpskoj. Duhovno jedinstvo, jasan nacionalni program i zdrave nacionalne ideje, uz jači ekonomski napredak, jeste nešto što nam je itekako potrebno, kazao je Bajatović. On je zajedno sa Episkopom Banatskim Nikanorom, gradonačelnikom Pančeva dr Svetozarom Gavrilovićem, direktorom Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađenom Cicovićem, predsednikom Udruženja Krajišnika Milom Bosnićem i brojnim Krajišnicima prisustovao i svečanom programu pod nazivom „Igrom i pesmom kroz Krajinu“, koji je priređen u Domu vojske u Pančevu.

Inače, titulu počasnog barjaktara krajiškog, pored direktora Bajatovića, ove godine je poneo i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kome će ovo priznanje biti naknadno uručeno.

 
 
 
                                                                            Južni tok po planu, u pripremi dva tendera
 
Generalni direktor Srbijagasa je, na molbu novinara da prokomentariše kako teku radovi na pripremi za početak izgradnje gasovoda „Južni tok“, izjavio da se svi elementi dogovorenog grafika radova poštuju, tako da će u decembru ove godine početi prethodni radovi. – Iduće   nedelje u Srbiju dolazi ekipa ruskih eksperata i na tom sastanku će se doneti konačni elementi finansijskog i tehničkog projekta, koji su uslov i za donošenje konačne investicione odluke, а koja bi trebalo da bude doneta do 15. novembra ove godine. Trenutno su u pripremi dva velika tendera tzv. dugih isporuka, i to, pre svega, tendera za isporuku cevi, kojih je ovde potrebno oko 400-450 hiljada tona, kao i pripremni tenderi za kupovinu delova kompresorskih stanica. Sve ovo radi Konzorcijum „Srbijagasa“ u ruskog „Giprospecgasa“. Očekujemo da pravi građevinski radovi kod nas počnu u toku prve polovine iduće godine, a da svi uslovi za njihov početak budu stvoreni do decembra, rekao je Dušan Bajatović. On je pojasnio da će ukupna dužina gasovoda kroz Srbiju čija je uikupna vrednost 1,7 milijardi evra, iznositi 470 kilometara, da će se on graditi u 8 deonica i da će biti formirana četiri konzorcijuma za njegovu izgradnju. Budući da je procenjeno da će jedno preduzeće sa 650 radnika moći da izgradi oko 50 kilometara takvog gasovoda za šest meseci, računamo da će oko 4.000 radnika iz Srbije biti angažovano na ovom strateškom projektu za našu zemlju, ocenjuje Bajatović.
            Što se tiče dugoročnog sporazuma o isporuci ruskog gasa za srpsko tržište, direktor Srbijagasa kaže da je i naša strana potpisala taj dokument i da sada sledi završni razgovor između Gasproma i Srbijagasa o snabdevanju našeg tržišta do 2021. godine.
            Odgovarajući na pitanje novinara o stanju dugovanja i potraživanja, direktor Bajatović je istakao da u ovom momentu dugovi prema Srbijagasu za isporučeni gas premašuju 800 miliona evra, a da je kompanija kod banaka zadužena za oko 630 miliona evra. I pored problema, svi tehnički i komercijalni uslovi obezbeđeni su od strane Srbijagasa da se isporuče dovoljne količine gasa, tako da očekujemo da stabilnost snabdevanja obeleži i ovu grejnu sezonu, potvrdio je Bajatović.