A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

18.07.2012 | Paraćin

"Rubin internacional" novi vlasnik "SFS" Paraćin

 Danas je u prostorijama "Srpske fabrike stakla" u Paraćinu generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović saopštio da je transakcioni ugovor koji je dogovoren između Srbijagasa, Agencije za ...

 Danas je u prostorijama "Srpske fabrike stakla" u Paraćinu generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović saopštio da je transakcioni ugovor koji je dogovoren između Srbijagasa, Agencije za privatizaciju Republike Srbije i novog vlasnika "Rubin internacional" ispunjen, čime je uspešno završen ogroman deo posla na oporavku ove fabrike, koji je preduzelo JP "Srbijagas". 

             On je istakao da su sve finansijske obaveze prema "Srbijagasu" u iznosu od 35 miliona evra izmirene, dogovori sa bankama i Fondom za razvoj u potpunosti završeni, a socijalni program,baziran na principu dobrovoljnosti, spreman.

 
            “Iza nas je veliko dvogodišnje iskustvo. Preuzeli smo lošu i nekonkurentnu fabriku sa zastarelom tehnologijom. Posle ove dve godine možemo reći da smo stekli dragoceno iskustvo u tome kako na pravi način treba oporavljati fabrike, što može poslužiti i Vladi Republike Srbije kao model za delovanje u slučaju fabrika koje imaju potencijal, vredne radnike i potencijalno tržište.
 
            Sledeći projekat Srbijagasa biće "Azotara" Pančevo,čijim primerom ćemo pokazati da je uz adekvatnog strateškog partnera, obnova srpske privrede moguća”, rekao je Dušan Bajatović, dodavši da u slučaju paraćinske "Staklare" Ugovor predviđa obavezu novog vlasnika da završi investicioni ciklus, inače se fabrika mora vratiti.
 
            Predstavnik bugarskog partnera Ivan Džidžev je rekao da će u naredne tri godine biti uloženo 22 miliona evra investicija koje se odnose na izgradnju dve velike i jedne male peći, dodavši da oni imaju ambiciju da ovaj plan, umesto za tri, ostvare za dve godine. On je najavio da će do kraja godine biti izvršen remont peći B1, što predstavlja investiciju u vrednosti od 3 miliona evra. Pored toga, prema njegovim rečima, biće uloženo i 3 miliona evra u infrastrukturu.
 
            Dušan Bajatović je istakao da je ovaj investicioni plan usaglašen kako sa stranim, tako i sa ekspertima iz SFS. “Za dve godine planirana je proizvodnja 120.000 tona godišnje, što zadovoljava potrebe tržišta Srbije, a u drugoj fazi planira se proizvodnja 220.000 tona na godišnjem nivou, što bi "Srpsku fabriku stakla" učinilo značajnim regionalnim igračem”, rekao je Bajatović i dodao da je posebno bitna činjenica to što naša zemlja trenutno ima deficit u razmeni kada je u pitanju staklo. “Završetkom ovih investicija biće kompletno supstituisan uvoz stakla. Na ovaj način odliv deviza biće smanjen za 50 miliona evra na godišnjem nivou, što će uticati na smanjenje trgovinskog deficita”, zaključio je Bajatović.