A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

19.06.2012 | Bela Crkva

Bela Crkva poslednja vojvođanska opština koja se gasifikuje

U Beloj Crkvi je potpisan Ugovor o gasifikaciji te opštine, čija je ukupna vrednost oko 8,5 miliona evra. Ugovor su potpisali predsednik opštine Bela Crkva Željko Crnogorac, izvršni direktor za investicije JP ...

U Beloj Crkvi je potpisan Ugovor o gasifikaciji te opštine, čija je ukupna vrednost oko 8,5 miliona evra. Ugovor su potpisali predsednik opštine Bela Crkva Željko Crnogorac, izvršni direktor za investicije JP „Srbijagas“ Jovica Budimir i direktor preduzeća „Promont group“ Novi Sad, inače strateškog partnera u ovom poslu, Milinko Cicmil. Opština Bela Crkva je jedina opština u Vojvodini u kojoj do danas nije bila započeta gasifikacija, tako da će po završetku radova u tom mestu, u decembru iduće godine, cela pokrajina biti gasifikovana. 

  Da bi ovaj projekat bio realizovan potrebno je da se izgradi 35 kilometara gasovoda visokog pritiska i jedna glavna merno-regulaciona stanica, u koje će biti investirano 5,5 miliona evra. Ugovorom je definisano da će u narednih godinu i po dana biti izgrađeno i 12 merno-regulacionih stanica široke potrošnje, zatim 50 km gasovoda srednjeg pritiska, 7 kilometara gasovoda niskog pritiska i 155 kilometara distributivne gasne mreže, a sve u cilju stvaranja uslova za redovno snabdevanje gasom industrijskih potrošača i potencijalnih 7.300 domaćinstava.

Obraćajući se prisutnima nakon potpisivanja ugovora izvršni direktor za investicije Jovica Budimir je izrazio zadovoljstvo što konačno i u Beloj Crkvi započinju aktivnosti na realizaciji gasifikacije. „Ovo je početak jednog velikog posla, mi ćemo do kraja ove godine početi i radove na izgradnji gasovoda visokog pritiska od Sabirne gasne stanice Tilva do Bele Crkve. Predviđeni kapacitet tog gasovoda je 12.000 m3/h, a redukcija pritiska biće na GMRS Bela Crkva, sa koje je predviđeno snabdevanje svih naselja u ovoj opštini. Naš cilj je da gas što pre dođe do privrednih potrošača, ali i do domaćinstava, jer je to, kao što znate, ekološki najbolji, ali i ekonomski i dalje isplativ energent“, rekao je Jovica Budimir i svim učesnicima u ovom poslu poželeo dobru i uspešnu saradnju.
Predsednik opštine Željko Crnogorac posebno je istakao da Bela Crkva već 37 godina čeka na ovaj dan, kada će zvanično početi gasifikacija, jer to predstavlja značajan pomak za razvoj ove opštine i novi ambijent za sadašnje i buduće investitore, ali i jer će to, kako je rekao, rešiti jedan od njenih najvećih problema, a to je nezaposlenost.
Direktor „Promont group“ Milinko Cicmil zahvalio je na poverenju koje su njegovom preduzeću ukazali opština Bela Crkva i preduzeće „Srbijagas“ i istakao da će radovi biti završeni do kraja 2013. godine.
 
„Naše je da obezbedimo sredstva i završimo posao na vreme, što smo i do sada u nekoliko opština, na sličnim poslovima uradili, kvalitetno, blagovremeno i na zadovoljstvo svih strana učesnica. Tako će, siguran sam, biti i u Beloj Crkvi“, zaključio je Cicmil.
Inače, osim Bele Crkve, gasifikacijom će biti obuhvaćena i naselja Banatska Palanka, Banatska Subotica, Vračev Gaj, Grebenac, Dobričevo, Dupljaja, Jasenovo, Kajtasovo, Kaluđerovo, Kruščica, Kusić, Crvena Crkva, Češko Selo i Stara Palanka.