A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

03.05.2012 | Rača, Mrčajevci, Kragujevac

U Raču stigao gas, u Mrčajevcima počela gradnja GMRS

Pomoćnik generalnog direktora JP „Srbijagas“ Slobodan Tomović i predsednica opštine Rača Dragana Živanović, simboličnim paljenjem baklje, pustili su danas u rad distributivnu gasnu mrežu u toj ...

Pomoćnik generalnog direktora JP „Srbijagas“ Slobodan Tomović i predsednica opštine Rača Dragana Živanović, simboličnim paljenjem baklje, pustili su danas u rad distributivnu gasnu mrežu u toj opštini. Investicija vredna oko 8 miliona evra završena je 8 meseci pre roka, a omogućiće nesmetano snabdevanje gasom fabrike „Jura“, komunalnih potrošača u Rači, kao i više od 4.500 kućnih gasnih priključaka. Nešto ranije danas gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević i pomoćnik generalnog direktora Srbijagasa Slobodan Tomović zvanično su otvorili radove na izgradnji Glavne merno-regulacione stanice Mrčajevci, kapaciteta 10.000m3/h.

Posao gasifikacije opštine Rača vredan je 8 miliona evra, a izvođač radova je preduzeće „DM Invest“ iz Smederevske Palanke. Do sada je od ukupno planiranih 160 kilometara distributivne gasne mreže, izgrađeno oko 20 kilometara gasovoda za fabriku „Jura“, komunalne potrošače, školu, opštinu itd., kao i za oko 200 domaćinstava. Napajanje ovih potrošača obezbeđeno je sa DGM „Južna zona“ Smederevska Palanka. Kako je ovom prilikom rečeno, u drugoj fazi biće izgrađeno još oko 45 kilometara za 1.900 domaćinstava, a u trećoj fazi nešto manje od 100 kilometara, sa kojih će gasom moći da se snabdeva oko 2.400 domaćinstava. Projekat gasifikacije Rače, koji podrazumeva i izgradnju 14 kilometara gasovoda srednjeg pritiska i jednu merno-regulacionu stanicu kapaciteta 8.000 m3/h, trebalo bi da bude završen do kraja ove godine.  
Gasifikacija grada Čačka, projekat vredan 14 miliona evra, radi se na osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između JP „Srbijagas“, grada Čačka i preduzeća „Progres inženjering“ Čačak, kao strateškog partnera. Planirano je da se u okviru ovog projekta izgradi oko 360 kilometara distributivne mreže, 3,5 kilometra čeličnog gasovoda, dve glavne merno-regulacione stanice i tri merno-regulacione stanice, što će omogućiti priključak za oko 8.400 domaćinstava sa područja grada Čačka. Kako je nakon otvaranja izjavio pomoćnik generalnog direktora Srbijagasa Slobodan Tomović, u prvoj fazi predviđena je izgradnja GMRS Mrčajevci i povezivanje tog mesta sa Atomskom banjom u Gornjoj Trepči. Završetkom ove investicije, kazao je Tomović, završava se i kompletna gasifikacija grada i seoskih naselja Čačka.Rok završetka radova je kraj oktobra 2018. godine.
 
Donacije
 
Javno preduzeće „Srbijagas“, kao društveno i socijalno odgovorna kompanija, koja brine o svim segmentima društva, odlučilo je da podrži i pomogne Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, sa kojim je danas potpisan Ugovor o donaciji za kupovinu motocikla-skutera sa neophodnom opremom za pružanje hitne pomoći u tom gradu. Kompanija je takođe uručila i donaciju u vidu sportske opreme Fudbalskom klubu „Napredak“ iz sela Malo Krčmare.