A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

03.05.2012 | Smederevo

Gasifikacija predstavlja jednu od najvećih investicija u Smederevu

U Smederevu je danas zvanično počela druga faza radova na izgradnji distributivne gasne mreže i kućnih gasnih priključaka, projekat vredan bezmalo 30 miliona evra, koji će omogućiti da se više od 30.000 ovdašnjih ...

U Smederevu je danas zvanično počela druga faza radova na izgradnji distributivne gasne mreže i kućnih gasnih priključaka, projekat vredan bezmalo 30 miliona evra, koji će omogućiti da se više od 30.000 ovdašnjih domaćinstava priključi na gasnu mrežu. Investitor ovih radova je JP „Srbijagas“, a strateški partner preduzeće „Milenium tim“ iz Beograda. Radove u gradskim celinama Karađorđevo brdo i Sportski centar zvanično su otvorili predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović, izvršni direktor za investicije JP „Srbijagas“ Jovica Budimir i direkor „Milenium tim“-a Stojan Vujko.

U naredne dve godine na teritoriji grada Smedereva biće izgrađeno oko 680 kilometara distributivne gasne mreže i oko 60 kilometara čeličnog gasovoda, uključujući i 17 merno-regulacionih stanica, čime će biti pokrivena celokupna teritorija grada Smedereva, rekao je Jovica Budimir i dodao: - S obzirom na to da su na teritoriji grada Smedereva u proteklom periodu izgrađena dva magistralna gasovoda, tri glavne merno regulacione stanice i oko 20 kilometara distributivne gasovodne mreže, jasno je da postoje svi preduslovi za brz i uspešan nastavak gasifikacije na celoj teritoriji grada. Imajući u vidu činjenicu da skoro svi veći privredni subjekti u ovom gradu kao energent koriste prirodni gas, zatim da se planira konverzija postojećih kotlarnica javnog i privatnog sektora, takođe na prirodni gas, i da će se veliki broj individualnih domaćinstava opredeliti za ovaj energent, ovim se stvaraju bitni uslovi da se prevaziđe još jedan, veoma izražen problem, a to je problem zagađenog vazduha na teritoriji grada Smedereva. Dakle gasifikacija će doprineti i zaštiti životne sredine, a nama je naročito važno što ćemo u ovom delu Srbije stvoriti mogućnost velikom broju industrijskih potrošača da ubuduće koriste gas, istakao je Jovica Budimir.
Predsednik gradske skupštine Branče Stojanović izjavio je da projekat gasifikacije predstavlja jednu od najvećih investicija koja je ušla u grad Smederevo. – Ova investicija je izuzetno značajna za sve naše građane, i one koji žive u gradu, ali i one koji su na selu. Imamo informacije da je veliki broj upravo meštana moravskih sela, naročito ljudi koji se bave povrtarskom proizvodnjom, zainteresovan za uvođenje gasa, tako da je za nas ovo investicija koja je vredna i sa aspekta ekologije i sa aspekta ekonomije, rekao je Stojanović.
            U ime strateškog partnera, direktor preduzeća „Milenium tim“ Stojan Vujko obećao je da će radovi biti izvedeni u dogovorenom roku i da će do kraja 2013. godine cela teritorija grada Smedereva biti gasifikovana, a potrošači, sasvim sigurno, zadovoljni. Inače, otvaranju radova prisustvovao je i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, koji je u decembru prošle godine sa generalnim direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem, potpisao Ugovor o nastavku gasifikacije tog grada.