A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

30.04.2012 | Beograd

Srbijagas uspešna priča

JP „Srbijagas“ je za vreme ovog menadžmenta ostvarilo čak četiri puta veći profit nego što je to bilo četiri godine ranije. Za razliku od 2008. godine kada je ostvareni profit iznosio 302 miliona, 2011. godine kompanija je ...

JP „Srbijagas“ je za vreme ovog menadžmenta ostvarilo čak četiri puta veći profit nego što je to bilo četiri godine ranije. Za razliku od 2008. godine kada je ostvareni profit iznosio 302 miliona, 2011. godine kompanija je zabeležila milijardu i 252 miliona dinara profita. Kako je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru istakao generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, očito je da taj profit nije nastao u osnovnim delatnostima Srbijagasa, transportu i prodaji gasa, već da su finansijske operacije na drugim poljima donele ovaj pozitivan rezultat. 

  „Najveći deo vremena radili smo sa cenama nižim od tržišne, jer je putem cene gasa vođena socijalna  politika i jer smo imali izuzetno duge rokove  plaćanja gasa. Mi smo, bez kursnih razlika, samo na razlici u ceni gasa u tom periodu izgubili ukupno 200 miliona evra, i to nije sve, jer su tu i kursne razlike i drugi troškovi. Srbijagas nije dozvoljavao da državni kapital, na taj način,  bude bačen kroz prozor, već se ponašao kao fond“, izjavio je Bajatović. On je ujedno izneo i podatak da je u pomenutom periodu profitabilnost po radniku, takođe, uvećana 3,6 puta, kao i da je trgovina gasom zabeležila rast od 15%. Ilustrujući činjenicu da je promet gasa ponovo na stabilnom nivou, direktor Srbijagasa je rekao da je, nakon pada prometa u 2009. godini na milijardu 751 miliona kubnih metara,  pa ponovnog rasta 2010. godine na 2,25 milijardi, prošle godine ostvaren promet od 2, 32 milijarde kubika gasa. Za to vreme rastao je i broj kupaca-sa 66.547 u 2008.godini na 76.256 u 2011.godini. Cena gasa u Srbiji, bez PDV-a, iznosi 0,31 evra, a jedino Rumunija ima nižu cenu tog energenta. „Kada bude realizovan gasovod „Južni tok“, cena gasa u Srbiji će zahvaljujući tom strateškom projektu, biti jednake onima koje sada ima Nemačka, a koje su u toj zemlji niže jer je zaživeo gasovod „Severni tok“. Srbija ne može uskoro očekivati niže cene gasa, osim pojeftinjenja koje ćemo dobiti nakon potpisivanja dugoročnog ugovora sa Gaspromom“, rekao je Bajatović podsećajući da smo na početku ove godine već dobili za oko 12% jeftiniji gas od ruskog partnera. Pojašnjavajući strukturu cene, direktor je kazao da je učešće troškova Srbijagasa u ceni na nivou od oko 7%, što znači da 93% cene čini gas kao energent.

Potraživanja JP „Srbijagas“ konstantno rastu, rekao je direktor nacionalne gasne kompanije, uz napomenu da ona trenutno iznose oko 80 milijardi dinara, pri čemu se najveći deo tog duga odnosi na dugovanja toplana, ali tu su i industrijski potrošači, istakao je Bajatović i naveo da su dugovi Srbijagasa oko 60 milijardi. „Teško će biti dalje zaduživati Srbijagas i taj skriveni fiskalni deficit u budžetu neće biti moguć, a deo dugova će morati da bude pretvoren u javni dug, o čemu će odlučiti sledeća Vlada“, saopštio je Dušan Bajatović.
Ostvarene investicije u periodu 2008-mart 2012.godine iznosile su 180 miliona evra, od čega je za izgradnju distributivnih gasnih mreža u Republici Srbiji izdvojeno ukupno 107 miliona. U toku su investicije u oblasti transporta i distribucije u vrednosti od 243 miliona evra, tako da je ukupna vrednost završenih i započetih investicija Srbijagasa oko 423 miliona evra. Do 2013. godine u oblast transporta biće uloženo još oko 13,75 miliona evra, a do 2015. godine ukupno u oblasti transporta i  distribucije 224 miliona evra. „Do 2015.u ugovorene strateške projekte JP „Srbijagas“ će uložiti dve milijarde i 867 miliona evra, od čega će u izgradnju Južnog toka biti usmereno 1,65 milijardi, 75 miliona će koštati izgradnja podzemnog skladišta u Srpskom Itebeju, za interkonekcije i povezivanje sa Bugarskom i Rumunijom ukupno 62,5 miliona, dok će u izgradnju četiri gasne toplane-termoelektrane  biti investirano još oko milijardu evra. U planu je i gradnja LNG terminala u luci Pančevo za koji je potrebno ulaganje od 80 miliona evra", objasnio je direktor Srbijagasa.
Direktor je na ovoj konferenciji za novinare poseban deo svog izlaganja posvetio supsidijarima Srbijagasa, Srpskoj fabrici stakla Paraćin, Azotari Pančevo, Agroživu iz Žitišta i Metanolsko sirćetnom kompleksu u Kikindi, predzećima, koje je u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, preuzeo po osnovu konverzije svojih potraživanja za gas, ili kupovinom većinskog paketa akcija. Samo na primeru SFS Paraćin, koja je prodata za 350 puta veću cenu nego u prvoj privatizaciji, pokazalo se koliko je uspešan i opravdan model državnog intervencionizma u ovim fabrikama, gde je nakon preuzimanja od strane Srbijagasa, izvršeno restrukturiranje, stabilizovana proizvodnja, očuvana su radna mesta , ostvaren profit, a preduzeća pripremljena za strateške partnere. Matematika uspeha je jednostavna i pokazuje da smo i pored izuzetno otežanih uslova u kojima smo radili zabeležili  pozitivan rezultat u radu JP „Srbijagas“ u periodu 2008-2012.godina, rekao je direktor Javnog preduzeća Srbijagas, koji je današnju konferenciju za novinare zakazao u želji da na kraju ciklusa ove Vlade podnese izveštaj o radu preduzeća koje je, budući da mu je osnivač Vlada, radilo pod njenom supervizijom.