A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

30.04.2012 | Novi Žednik

Novi gasovodni objekti za 12 mesnih zajednica u Subotici

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, izvođača radova i građana, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i generalni direktor JP ...

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, izvođača radova i građana, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović otvorili su u Novom Žedniku gasovod visokog pritiska od Azotare do Glavne merno-regulacione stanice Mišićevo i krak tog gasovoda prema Novom Žedniku. U rad su puštene i dve glavne merno-regulacione stanice, u Mišićevu i Novom Žedniku.

„Samo stanovnici ovih naseljenih mesta znaju koliko je važno da u budućnosti dobiju gas, jer će im to olakšati život i obezbediti jednostavnije i komfornije grejanje. Dovođenje gasa u ovaj kraj ispuniće i jednu od vizija razvoja ovog dela Subotice, a to je da otvorimo i pokrenemo industrijsku zonu između Novog Žednika i Čantavira, za koju je već odvojeno 100 hektara i u kojoj već postoje investitori koji su spremni da ulože novac, a njihov jedini uslov bio je da postoji neophodna infrastruktura. Danas smo i taj uslov ispunili“, rekao je Oliver Dulić nakon otvaranja ovih značajnih gasovodnih objekata, uz ocenu da je upravo ovo jedan od ključnih poteza koji može da obezbedi bolji život za ceo ovaj region.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović podsetio je prisutne da je prilikom formiranja Vlade Republike Srbije i tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine, napravljen dogovor da se do kraja njihovih mandata završi gasifikacija Vojvodine, tako da je posao u Novom Žedniku još jedan segment u tom velikom projektu. „Izuzev Bele Crkve, u svim ostalim opštinama i gradovima Vojvodine gasifikacija je ili završena ili započeta. Trenutno je Srbijagas u gasnu privredu, i to u završene poslove, ukupno uložio oko 180 miliona evra, od toga je oko 107 miliona uloženo u projekte izgradnje distributivne mreže. Zahvaljujući objektima koje danas otvaramo dvanaest mesnih zajednica, 17.000 domaćinstava, odnosno 40.000 stanovnika dobiće mogućnost korišćenja gasa. Takođe, gas će biti na raspolaganju i industrijskoj zoni, jer investitori danas zahtevaju kompletnu infrastrukturu. Mi smo obezbedili gas, koji se u privredi koristi ne samo kao energent, već i kao sirovina. Posao je urađen po najvišim standardima, cena priključka za domaćinstva biće oko 550 evra, a građanima ćemo, u saradnji sa našim bankama, omogućiti da gas uvedu na kredit od 3 do 5 godina sa minimalnom kamatom“, izjavio je Dušan Bajatović.

Dužina gasovoda visokog pritiska od Azotare do Mišićeva je 20.880 metara, kapacitet GMRS Mišićevo je 12.415 m3/h, a MRS Mišićevo 2.250m3/h, pri čemu od Mišićeva treba postviti gasovode srednjeg pritiska do Bajmoka i Tavankuta, koji još nisu izgrađeni. Gasovod visokog pritiska do Novog Žednika dug je 6.888 metara, a kapacitet GMRS Novi Žednik je 7.750 m3/h, a MRS Novi Žednik 2.500 m3/h.

Ovaj projekat, u ukupnoj vrednosti od oko 2 miliona evra, zajedno su investirali Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine i JP „Srbijagas“. V.d. direktora Fonda Nebojša Malenković pojasnio je da je Fond u ovoj investiciji učestvovao sa 160 miliona dinara i da je projekat u Subotici početak dobre saradnje i partnerskog odnosa sa Srbijagasom. Takvi projekti, sasvim sigurno, biće nastavljeni i ubuduće, rekao je Malenković. I predstavnici Skupštine grada Subotice pozdravili su završetak izgradnje gasovoda i pripadajućih merno-regulacionih stanica, čime će južni i zapadni deo grada u potpunosti biti pokriven gasovodnom mrežom.