A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

24.04.2012 | Batočina, Požarevac, Aranđelovac

Počela izgradnja gasovoda u Batočini i Požarevcu, otvorena nova GMRS u Aranđelovcu

Javno preduzeće „Srbijagas“ zvanično je danas, u saradnji sa lokalnim samoupravama u Batočini i Požarevcu, kao i sa strateškim partnerima na poslovima gasifikacije, otpočelo radove na izgradnji oko 250 kilometara ...

Javno preduzeće „Srbijagas“ zvanično je danas, u saradnji sa lokalnim samoupravama u Batočini i Požarevcu, kao i sa strateškim partnerima na poslovima gasifikacije, otpočelo radove na izgradnji oko 250 kilometara distributivne gasovodne mreže u opštini Batočina i oko 300 kilometara gasovoda niskog i  55 kilometara gasovoda srednjeg pritiska u gradu Požarevcu. Takođe, izvršni direktor za investicije JP „Srbijagas“ Jovica Budimir, u prisustvu predstavnika opštine Aranđelovac, simboličnim paljenjem baklje, označio je početak rada GMRS „Orašac“ i priključnog gasovoda u tom delu Šumadije. 

Projekat gasifikacije opštine Batočina, za koji će Srbijagas, kao investitor obezbediti 8 miliona evra omogućiće priključak za 4.800 domaćinstava na području te opštine. U okviru ove investicije biće izgrađeno i 50 metara gasovoda visokog pritiska, Glavna merno-regulaciona stanica kapaciteta 10.000 m3/h, od čega će 6.000 kubnih metara biti usmeravano za potrebe široke potrošnje, a preostalih 4.000 za industrijske potrošače, kao i jedna merno-regulaciona stanica za široku potrošnju. Ceo ovaj posao realizuje se na osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji na gasifikaciji opštine Batočina sklopljenog pre manje od mesec dana između opštine, Srbijagasa i strateškog partnera, preduzeća „Visokogradnja inženjering“ iz Beograda. „Za Srbijagas je naročito važno što će se ovde graditi industrijska zona i što će svim budućim investitorima biti na raspolaganju i prirodni gas kao ekološki najbolji energent“, rekao je Budimir. Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević zahvalio je Srbijagasu što je, zajedno sa lokalnom samoupravom, započeo ovaj projekat koji će stvoriti bolje uslove za potencijalne investitore, ali i daljim širenjem gasovodne mreže, omogućiti i to da sva naseljena mesta u ovoj opštini dobiju gas. Upravo zahvaljujući početku radova na gasifikaciji, danas je započela realizacija još jednog projekta u Batočini. Naime, predsednik opštine, u prisustvu izvršnog direktora za investicije JP „Srbijagas“, potpisao je sa slovenačkim partnerima Ugovor o izgradnji nove fabrike za proizvodnju opreme za šumarstvo, čiji je uslov za početak posla bio upravo - gas u industrijskoj zoni. Inače, rok završetka radova na gasifikaciji Batočine je kraj 2016. godine.

Nešto više od mesec dana nakon potpisivanja Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa gradom Požarevcem i preduzećem Gasinvest iz Beograda, u tom gradu danas su svečano otvoreni radovi na izgradnji distributivnih gasovoda srednjeg pritiska, 11 merno-regulacionih stanica i oko 300 kilometara mreže široke potrošnje. Ukupna vrednost projekta je 13 miliona evra, a danas je, u prisustvu sve tri strane potpisnice pomenutog ugovora, počela izgradnja jedne od merno regulacionih stanica, koja će se nalaziti na lokaciji Reciklažnog centra u Požarevcu. „Posebno je zadovoljstvo kada ovako brzo možemo da krenemo u realizaciju nedavno potpisanog ugovora. Radovi u Požarevcu obeležiće ovu građevinsku sezonu Srbijagasa i ja se nadam da će svi rokovi biti ispoštovani. U planu je da do kraja ove godine bude završen glavni gasovod za snabdevanje Požarevca gasom, tako da naša kompanija, uključujući taj projekat,  planira u snabdevanje gasom grada Požarevca da uloži ukupno 20 miliona evra“, istakao je Jovica Budimir. Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević izrazio je zadovoljstvo što će gasifikacija građanima ovog grada doneti boljitak i novi kvalitet života, kao i što je lokalna vlast, posle višegodišnjih problema sa realizacijom tog posla, zajedno sa Srbijagasom pronašla rešenje koje je dobro za sve učesnike ovog projekta. Predstavnici izvođača radova pojasnili su da se zbog obima projekta gasifikacije i njegove kompleksnosti, planira fazna realizacija gasifikacije, tako da će gas stizati sukcesivno u pojedine delove grada, a rok za kompletnu realizaciju posla je 36 meseci.
 
Svečano je danas bilo i u Aranđelovcu, gde je zapaljena baklja u Glavnoj merno-regulacionoj stanici „Orašac“, čime je označen početak korišćenja gasa u tri mesne zajednice na ovom području:Kopljari, Stojnik i Orašac. Nova stanica kapaciteta 2.500 m3/h izgrađena je na osnovu Ugovora o zajedničkom ulaganju između JP Srbijagas i gradskog javnog preduzeća „Gas“ Aranđelovac, potpisanog pre dve godine. Ukupna ulaganja iznose 16 miliona dinara, od čega je 9 miliona uložio Srbijagas, a 7 miliona gradski distributer. Između ova dva partnera potpisan je i Ugovor o zajedničkom ulaganju u izgradnju merno regulacione stanice i priključnog gasovoda „Banja“ u Aranđelovcu, vredan oko 5 miliona evra, koji je danas u zgradi opštine Aranđelovac uručen rukovodstvu preduzeća „Gas“. Nešto ranije taj ugovor potpisao je generalni diretkor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović. Tim povodom izvršni direktor za investicije Srbijagasa Jovica Budimir izjavio je da je opština Aranđelovac jedan od pozitivnih primera u Srbiji, u pogledu stepena gasifikovanosti i saradnje sa lokalnom vlašću na realizaciji tog posla, zbog čega, kako je rekao, „ i dalje nastavljamo da radimo zajedno“. Predsednik Skupštine Opštine Aranđelovac Nikola Obradović zahvalio je Srbijagasu na korektnoj saradnji i partnerskom odnosu sa lokalnom samoupravom i njenim javnim preduzećem, i naročito izrazio zadovoljstvo što će jedan krak novog gasovoda ići prema novoj industrijskoj zoni , ali i što će biti nastavljena i realizovana davnašnja ideja da budu gasifikovana i sva seoska naselja, kako bi domaćinstva u svim naseljenim mestima te opštine imala mogućnost korišćenja prirodnog gasa.