A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

16.03.2012 | Kljajićevo

Investicija vredna 29 miliona evra

U Kljajićevu, nadomak Sombora, danas su počeli radovi na gasifikaciji naseljenih mesta grada Sombora. Radove su zvanično otvorili predsednik Skupštine grada Sombora Siniša Lazić, gradonačelnik Nemanja Delić , ...

U Kljajićevu, nadomak Sombora, danas su počeli radovi na gasifikaciji naseljenih mesta grada Sombora. Radove su zvanično otvorili predsednik Skupštine grada Sombora Siniša Lazić, gradonačelnik Nemanja Delić , izvršni direktor za investicije JP „SRBIJAGAS“ Jovica Budimir i direktor preduzeća „Bobar“ Beška Petko Bobar. Ovim projektom, čija je ukupna vrednost 29 miliona evra, predviđena je izgradnja oko 500 kilometara distributivne gasne mreže,  100 kilometara gasovoda srednjeg pritiska, 26 kilometara gasovoda niskog pritiska i 17 merno-regulacionih stanica. 

Jovica Budimir je nakon otvaranja radova izjavio da „SRBIJAGAS“, i pored problema sa naplatom i likvidnošću preduzeća, nastavlja investicioni ciklus i da je, zajedno sa lokalnom samoupravom grada Sombora, prepoznao značaj gasifikacije za naseljena mesta tog grada. „Snabdevanje gasom naselja grada Sombora predviđeno je sa dva gasovoda, postojećeg koji od Gospođinaca vodi prema Somboru i budućeg gasovoda za Kljajićevo, u ukupnoj dužini od 7 kilometara. Planirano je da i ovaj, drugi pravac snabdevanja grada Sombora,  bude završen do kraja ove godine“, rekao je Budimir.

Predsednik Skupštine grada Sombora Siniša Lazić izjavio je da će ovaj projekat biti jedan od generatora razvoja privrede u ovom delu zapadne Bačke i omogućiti otvaranje novih radnih mesta. On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što se u nastavak gasifikacije grada uključila nacionalna gasna kompanija „SRBIJAGAS“ i najavio da će celokupan posao biti završen u naredne dve godine. „Ovo je jedna od najvećih investicija u našem  gradu. Siguran sam da ćemo u izvođaču radova, preduzeću „Bobar“ iz Beške imati sigurnog i pouzdanog partnera, koji je evo već u prvim lepim danima vrlo agilno i ambiciozno krenuo u realizaciju ovog projekta. Prvo i  najveće mesto na području grada, koje će se gasifikovati, je selo Kljajićevo,  sledeći korak je Čonoplja, zatim Stanišić i Riđica...“, najavio  je Lazić.

Projekat gasifikacije naselja grada Sombora, uz procenu 100% priključenih domaćinstava, predviđa mogućnost snabdevanja gasom za 18.000 domaćinstava.Predviđeni kapaciteti gasovoda  su 60.000 Sm3/h za Sombor,  odnosno 17.500 Sm3/h za Kljajićevo. Sa Glavne merno-regulacione stanice Kljajićevo gasom će se snabdevati naselja Kljajićevo, Telečka, Čonoplja, Aleksa Šantić, Svetozar Miletić, Stanišić i Riđica, a sa GMRS Sombor sva ostala naselja u gradu Somboru.