A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

15.03.2012 | Požarevac

Potpisan Ugovor o gasifikaciji Požarevca

U Požarevcu je danas potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na realizaciji Programa gasifikacije naselja grada Požarevca između JP „SRBIJAGAS“,  grada Požarevca i preduzeća „Gas invest“, kao ...

U Požarevcu je danas potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na realizaciji Programa gasifikacije naselja grada Požarevca između JP „SRBIJAGAS“,  grada Požarevca i preduzeća „Gas invest“, kao strateškog partnera u ovom poslu. Ugovor vredan 13 miliona evra potpisali su izvršni direktor za investicije JP „SRBIJAGAS“ Jovica Budimir, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević i predsednik Upravnog odbora „Gas investa“ Marko Babarogić

  Ovim projektom predviđena je izgradnja 55 kilometara gasovoda srednjeg pritiska, 260 kilometara distributivne gasne mreže i 11 merno-regulacionih stanica široke potrošnje. Realizacija ovog ugovora trebalo bi da stvori mogućnost priključenja na gasovodnu mrežu za oko 21.000 domaćinstava u naseljima na teritoriji grada Požarevca. Izvršni direktor za investicije Jovica Budimir izjavio je nakon potpisivanja ugovora da se ove godine, pored radova na izgradnji distributivne mreže, predviđa i izgradnja magistralnog gasovoda od Osipaonice do Požarevca i dalje prema Ostrovu, što je preduslov za snabdevanje ovog grada  gasom. Reč je o investiciji vrednoj od 5 do 6 miliona evra. „Sve trase gasovoda u Požarevcu su usaglašene, a gas će, nakon izgradnje gasovoda visokog pritiska, biti dostupan i potrošačima u industrijskoj zoni Požarevca, što će stvoriti još bolje preduslove za sadašnje i buduće  investitore, koji upravo ovde žele da pokrenu proizvodnju“, istakao je Budimir.

Gradonačelnik Požarevca izrazio je ovom prilikom svoje zadovoljstvo što se danas potpisanim trojnim ugovorom rešavaju višegodišnji problemi sa gasifikacijom tog grada, a naročito što će gas stići i u industrijsku zonu, jer je to  jedan od glavnih zahteva svakog investitora. On je saopštio da će cena priključka za domaćinstva, kao i u svim drugim gradovima u Srbiji, biti oko 650 evra.
U ime strateškog partnera i izvođača radova, predsednik Uprave Gas investa Marko Babarogić obećao je da će radovi na gasifikaciji početi veoma brzo, a da bi kompletan projekat trebalo da bude završen najkasnije za tri godine.
Inače, pored gradskog dela grada Požarevca, ovim ugovorom predviđena je izgradnja gasovodne mreže u sledećim naseljima: Ćirikovac, Klenovnik, selo Kostolac, Kostolac, Ostrovo, Petka, Kasidol, Bare, Beranje, Trnjane, Nabrđe, Bratinac, Babušnica, Maljurevac, Bradarac, Drmno, Kličevac, Rečica, Dragovac, Živica, Brežane, Batovac, Dubravica, Poljana, Prugovo i Lučica.