A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

25.02.2012 | Pančevo

Poljoprivreda i energetika su oblasti u koje Srbija treba da ulaže

Generalni direktor JP „SRBIJAGAS“ Dušan Bajatović, prilikom današnje posete Pančevu razgovarao je sa rukovodstvom hladnjače „Pančevo“ o rešavanju problema u kojima se ova fabrika ...

Generalni direktor JP „SRBIJAGAS“ Dušan Bajatović, prilikom današnje posete Pančevu razgovarao je sa rukovodstvom hladnjače „Pančevo“ o rešavanju problema u kojima se ova fabrika našla i mogućnostima za proizvodnju i izvoz smrznutog povrća i svežeg voća na inostrana tržišta. Direktor Bajatović sastao se i sa predstavnicima manjinskih zajednica koje žive u ovom delu Banata, Slovacima, Makedoncima i Romima, a razgovarao je i sa članovima Udruženja Krajišnika iz Pančeva. Na poziv tamošnjeg Udruženja odgajivača ovaca, direktor Srbijagasa, zajedno sa Vladikom Banatskim Nikanorom i domaćinima, prisustvovao je u Kačarevu sečenju slavskog kolača, u čast ovčarske slave Svetog Teodora Tirona. 

U razgovoru sa privrednicima direktor je istakao da su poljoprivreda i sve industrijske grane koje se naslanjaju na nju, zatim energetika, deo hemijske industrije, kao i infrastruktura i sektor usluga,  oblasti u koje Srbija treba da ulaže, jer su hrana, voda i energija nešto što će opredeliti sve društvene i globalne odnose u 21. Veku. Uz pravi kvalitet i odgovarajuće količine, hladnjača bi mogla da učestvuje u kompletnoj izvoznoj ponudi naše zemlje, pre svega na rusko tržište, ali i na tržište Evropske unije, rekao je Bajatović direktoru hladnjače "Pančevo" Milenku Iviću.

„Treba da zaustavimo propadanje Srbije, loše privatizacije i  izaći iz partokratskog sistema. Srbiji  trebaju  ljudi, koji će je voditi napred. Rešenje je u reindustrijalizaciji Srbije, javno-privatnom partnerstvu, formiranju nove prave razvojne banke. Što pre treba vratiti na dnevni red Zakon o zadrugarstvu, kako bi zaštitili naše poljoprivrednike i ovu oblast proizvodnje učinili konkurentnom i privlačnom za ulaganje. Srbijagas je do sada pomogao mnogim fabrikama, 21 preduzeće, koje upošljava 12.500 radnika je našlo spas zahvaljujući našoj intervenciji. Veliki broj njih je ovde u Banatu, Azotara, Petrohemija, Agroživ, MSK, su samo neka od njih. Sledeće što ovim strateškim fabrikama treba jesu investicije i povezivanje sa strateškim partnerima. Pančevo je grad koji ima velike potencijale. Samo infrastruktura kojom raspolažete, bez Azotare i Rafinerije, vredna je oko milijardu dolara. To ne bi smelo jeftino da se proda“, istakao je Bajatović. On je takođe prisutnim privrednicima i predstavnicima agrara rekao da i državni kapital treba da bude efikasan, a ne samo privatni. Govoreći o velikim projektima koji su pred Srbijagasom, Bajatović je naveo izgradnju gasovoda Južni tok, gradnju gasnih centrala, od kojih će jedna biti izgrađena upravo ovde u Pačevu, u kojem se takođe planira i gradnja rečnog terminala za regasifikaciju itd. Direktor Srbijagasa, na molbu meštana Jabuke, obećao je da će iz sopstvenog fonda od članstva u Upravnom odboru Jugorosgasa, pomoći renoviranje krova tamošnje sportske hale.

Nakon Pančeva, a na poziv Udruženja odgajivača ovaca „Banat“, direktor Srbijagasa prisustvovao je sečenju slavskog kolača u čast predstojeće slave ovčara Svetog Teodora Tirona. Zajedno sa Episkopom  Banatskim Nikanorom on je  banatskim ovčarima čestitao slavu i poželeo da nastave ovu tradiciju i da se i nadalje sa uspehom bave stočarskom proizvodnjom, koja je ovde u Banatu izuzetno razvijena.