A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

02.02.2012 | Novi Sad

Podstrek ekonomskoj saradnji između Srbije i Hrvatske

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović razgovarao je danas u sedištu Srbijagasa u Novom Sadu, sa predsednikom Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba prof. dr Miloradom Pupovcem i ...

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović razgovarao je danas u sedištu Srbijagasa u Novom Sadu, sa predsednikom Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba prof. dr Miloradom Pupovcem i predsednikom Samostalne demokratske srpske stranke dr Vojislavom Stanimirovićem o ostvarivanju prava pripadnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj i jačanju ekonomskih odnosa i mogućim vidovima saradnje na tom planu između Srbije i Hrvatske. Dušan Bajatović je, po završetku razgovora, izjavio da je najviše bilo reči o mehanizmima i modelima koji će na najbolji način poboljšati položaj i status srpske manjine u Hrvatskoj.

– Razgovarali smo i o razvoju Tesla banke, putem koje treba da se pomogne Srbima da sačuvaju svoju imovinu, zemlju i da tako mogu da ostvaruju svoj ekonomske interese. Budući da u toj banci postoji i hrvatski kapital, to je znak da je i hrvatska država spremna da učestvuje u takvim projektima.  Izvesno je da ovakve mehanizme podržava i Evropska unija, prema tome biće pomoći i od stane evropskih fondova, što sve zajedno učvršćuje položaj i status, a samim tim i način na koji bi Srbi u Hrvatskoj mogli da ostvaruju svoja prava. To za sada nije razvijeno u meri u kojoj bi trebalo, ali mi računamo na unapređenje političkih odnosa i na evropsku viziju, koja u toj zemlji postoji, kao i na promenu vlade koja se nedavno desila, i naravno, na izuzetno značajno učešće srpske zajednice u novoj Vladi, istakao je generalni direktor Srbijagasa, napominjući da treba osmisliti zajedničke razvojne projekte u kojima može da učestvuje i srpski kapital, navodeći pri tom primere gasnih interkonekcija, transporta struje itd.

Predsednik SNV-a prof. dr Milorad Pupovac izrazio je ovom prilikom svoje zadovoljstvo što su predstavnici srpske zajednice ovde u „Srbijagasu“, u Novom Sadu, naišli na veliko razumevanje i otvorena vrata za sva ona pitanja od značaja za unapređenje ekonomskih odnosa Hrvatske i Srbije. – Trgovinska razmena između naše dve zemlje je do sada dostigla odgovarajući nivo, ali nema sumnje da treba uraditi mnogo više na tome da naša saradnja bude još bolja i veća, na partnerskom nivou i sa određenom uravnoteženošću, rekao je Pupovac, zahvaljujući direktoru Srbijagasa na izraženoj spremnosti da pomogne u jačanju te saradnje, u korist Srba u Hrvatskoj i sveukupnih ekonomskih odnosa između dve zemlje.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, na pitanje novinara o trenutnoj situaciji u vezi sa snabdevanjem gasom, izjavio je da tokom ovog hladnog talasa ne očekuje nikakve probleme u pogledu obezbeđenja dovoljnih količina gasa za srpsko tržište i pri tom istakao, da i ukoliko eventualno dođe do smanjenja isporuka od strane ruskih partnera, iz podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru će se dnevno isporučivati oko 4 miliona kubnih metara gasa, što je uz domaću proizvodnju od milion kubnih metara i dva miliona kubika, koja nabavljamo iz mađarskih skladišta dovoljno da pokrije potrebe za plavim energentom. – Mi trenutno trošimo istorijski najveće količine gasa koje je Srbija do sada trošila, to su količine od 16 miliona kubnih metara gasa. Razlog je loša hidrološka situacija, tako da se uz pomoć ovih povećanih količina gasa, zapravo i održava stabilnost elektronergetskog sistema Srbije. Sve fabrike, sva domaćinstva i sve toplane imaju onoliko gasa koliko im treba.  Za sada mi sa sigurnošću možemo da kažemo, da uz dogovor sa našim ruskim partnerima da isporuke na Beregovu ne mogu da budu ispod 8 miliona kubika gasa dnevno, uz rezerve u Mađarskoj koje se sada kreću oko 40 miliona kubnih metara, kao i uz Banatski Dvor i domaću proizvodnju, nema razloga za brigu, jer smo spremni da obezbedimo između 14 i 16 miliona kubnih metara u toku dana, istakao je u izjavi za medije direktor Dušan  Bajatović.