A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

10.07.2013 | Banatski Dvor

Novinari u Banatskom Dvoru, na prvom koraku „Južnog toka“

U susret međunarodnoj konferenciji o „Južnom toku“, novinari vodećih domaćih i stranih medija iz Beograda i Novog Sada, zajedno sa generalnim direktorom JP „Srbijagas“ Dušanom Bajatovićem i direktorom Podzemnog skladišta gasa Vladimirom Kuznjecovim, obišli su danas postrojenja gasnog skladišta u Banatskom Dvoru

U susret međunarodnoj konferenciji o „Južnom toku“ koja se sutra održava u Beogradu, novinari vodećih domaćih i stranih medija iz Beograda i Novog Sada, zajedno sa generalnim direktorom JP „Srbijagas“ Dušanom Bajatovićem i direktorom Podzemnog skladišta gasa Vladimirom Kuznjecovim, obišli su danas postrojenja gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, gde je u punom jeku utiskivanje gasa za predstojeću grejnu sezonu.

Kako je novinarima rekao Dušan Bajatović, „Srbijagas“ je u ovoj sezoni do sada u skladište utisnuo oko 80 miliona kubnih metara gasa, a utiskivanje svojih količina, srpska gasna kompanija završiće u narednih 30-40 dana, kada će ovaj posao nastaviti „Gasprom“. Do kraja novembra, utiskivanje će u potpunosti biti završeno, a srpsko tržište će pred nastupajuću zimu imati na raspolaganju ukupno 450 miliona kubika gasa.

- Podzemno skladište Banatski Dvor je prvi objekat na trasi „Južnog toka“, koji će u budućnosti služiti za tehničke potrebe ovog velikog gasovoda. Zajedno sa našim partnerima, razmatramo i mogućnost druge faze izgradnje ovog skladišta, u kojoj bi kapacitet bio povećan na milijardu kubika gasa, istakao je direktor Bajatović. On je rekao i to da je u planu izgradnja još jednog skladišta gasa, i to u Srpskom Itebeju, čiji će kapacitet biti takođe milijardu kubnih metara gasa. Po završetku njegove izgradnje bile bi u potpunosti zadovoljene tehničke, komercijalne i skladišne potrebe Republike Srbije, a ova dva skladišta mogla bi da se koriste i za snabdevanje tržišta Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, naročito imajući u vidu da će se graditi odvojci „Južnog toka“ prema ovim susednim zemljama.

Direktor „Srbijagasa“ je i ovog puta istakao da su svi uslovi za početak izgradnje i polaganje prve cevi „Južnog toka“ u Srbiji, koje je planirano za kraj novembra ili početak decembra ove godine, sasvim ispunjeni. Obezbeđeno je i finansiranje, tako što će se srpski finansijski ulog zaokružiti sa ukupno 105 miliona evra, a sve ostalo će, na principu projektnog finansiranja, uložiti „Gasprom“ i ruske banke, i to, kako je posebno napomenuo, pod veoma povoljnim uslovima. Početkom septembra biće raspisani tenderi za nabavku cevi i kompresora, a do tada će biti usaglašen, urađen i revidiran glavni projekat između Srbijagasa, Gasproma i Republike Srbije. I ono što posebno želim da istaknem - očekujemo da će u izgradnji „Južnog toka“ učestvovati građevinska operativa, uslužne delatnosti i proizvođači opreme iz naše zemlje, što će se odraziti na naš ukupan razvoj, rekao je Dušan Bajatović.

Novinarima se, u ime preduzeća „Podzemno skladište gasa Banatski Dvor“, obratio izvršni direktor za komercijalne poslove Saša Ilić, koji je rekao da će ovaj objekat svoj puni smisao pokazati upravo u sklopu projekta „Južni tok“, kome će biti velika podrška. – Skladište već dve godine daje veliki doprinos stabilnosti snabdevanja gasom u Srbiji, a pored trenutno najvažnijeg posla-utiskivanja gasa, u krugu skladišta u toku su i radovi na ispitivanju bušotina, obnavljanju antikorozivne zaštite kompletnog objekta, poboljšanju protivpožarne bezbednosti, izgradnji atmosferske kanalizacije kao i jednog novog objekta, koji će biti magacin za skladištenje rezervnih delova, mehanizacije i potrošnog materijala. Podzemnog skladište „Banatski Dvor“ je nešto sa čim transportni i gasovodni sistem Srbije uveliko živi, saopštio je novinarima Saša Ilić.

Odgovarajući na pitanja novinara, direktor „Srbijagasa“ je rekao da je, po zahtevu Ministarstva energetike i na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, Upravni odbor preduzeća na jučerašnjoj sednici smanjio cenu gasa sa 480 na 468 dolara, što predstavlja dodatnu povoljnost za potrošače iz javnog snabdevanja. Takođe je istakao i to da će sve buduće isporuke gasa morati da se plate, jer će „Srbijagas“ biti rigorozan u smislu pooštravanja uslova naplate. – Svim daljinskim sistemima grejanja poslali smo reprogram za glavnicu duga, a oni koji to ne budu ispoštovali biće utuženi i isključeni. Gas ćemo isporučivati i preduzećima u restrukturiranju, ali samo pod uslovom da svaku novu količinu plate, poručio je Dušan Bajatović izražavajući svoje neslaganje što se preduzeće „Srbijagas“ neopravdano proglašava za najvećeg gubitaša u zemlji, što je, kako je rekao, samo posledica drugačijeg vođenja knjiga od dosadašnjeg. On je novinarima najavio i tri velika investiciona projekta „Srbijagasa“ koja predstoje, a to su izgradnja gasovoda od Aleksandrovca do Tutina, u saradnji sa slovačkim kompanijama, zatim interkonekcija sa Bugarskom, kao i izgradnja gasovoda od Gospođinaca do Pančevo, i to za snabdevanje nove gasne centrale NIS-a u Pančevu.