A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

11.07.2013 | Beograd

U izgradnji Južnog toka učestvovaće konzorcijum srpskih preduzeća

Srbija bi zbog svog geografskog položaja i učešća u projektu „Južni tok“ mogla da bude centar ili srce transportnog gasovodnog sistema Balkana, rekao je na konferenciji „Južni tok – evolucija gasovoda“ generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

On je pri tom istakao da bi srpske firme od 1,85 milijardi evra, koliko će iznositi ukupna vrednost radova u Srbiji, mogle da uzmu 600-800 miliona evra. – Ali samo pod uslovom da budu konkurentne, da imaju reference i da odgovore zahtevima u pogledu cene i opreme, podvukao je Bajatović. Uskoro ćemo pozvati predstavnike građevinske operative i druge firme na sastanak u Srbijagas, a o tome je obavešten i naš partner kompanija „Gasprom“, kako bi formirali konzorcijum srpskih preduzeća koji će biti ravnopravan partner ruskim i zapadnim firmama angažovanim na ovom projektu, rekao je u svom obraćanju učesnicima konferencije Dušan Bajatović. On je, rezimirajući dosadašnje aktivnosti na projektu „Južni tok“ zahvalio Vladi Republike Srbije, ministarstvima energetike i prirodnih resursa, koji su maksimalno brzo uradili sve što je bilo u njihovoj nadležnosti, posebno kada je reč o donošenju neophodnih zakona i drugih pratećih akata. To je omogućilo da ubrzamo mnoge procedure i u najkraćem mogućem roku dođemo do građevinske dozvole za izgradnju ovog strateškog projekta, kazao je direktor Srbijagasa. On je potvrdio da će do 15. septembra sve biti spremno za raspisivanje prvih tendera za nabavku cevi i opreme za srpsku deonicu, a da se zvanično otvaranje radova planira za kraj novembra ili početak decembra ove godine.

Inače, konferenciju o Južnom toku u beogradskom hotelu „Hajat“ otvorio je predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić koji je tom prilikom rekao da je to najvažniji projekat u gasnoj privredi, koji će, zajedno sa izgradnjom skladišta u Banatskom Dvoru i Itebeju, Srbiju staviti u poziciju značajnog faktora u regionu kada je reč o eneergetskoj stabilnosti. Učesnicima konferencije obratila se i ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je istakla da će gasovod „Južni tok“ Srbiju učiniti ekonomski prosperitetnijom i konkurentnijom. Bez energetske infrastrukture nema ekonomskog oporavka, ravoja i dolaska stranih investitora, naglasila je ona.

Pažnju novinara i učesnika konferencije naročito je privuklo izlaganje Aleksandra Siromjatina, direktora projekta „Južni tok“, koji je rekao da je u Srbiji donet najbolji i najnapredniji zakon koji omogućava početak izgradnje do kraja ove godine. Ovaj gasovod biće građen po najsavremenijim i najboljim tehnologijama koje niko pre nije koristio. Južni tok će biti priključen na najveći gasovodni provodni sistem koji se modernizuje i širi u Rusiji i koji povezuje sva gasna nalazišta u toj zemlji, istakao je Siromjatin. On je naglasio da to što je preduzeće Južni tok Srbija registrovano u Švajcarskoj a ne u Srbiji ni na koji način neće štetno uticati na izgradnju tog gasovoda i neće značiti nikakvo izvlačenje novca iz Srbije. To je uobičajena praksa Gasproma koji zajedničke kompanije registruje u Švajcarskoj ili Holandiji, a pri tom je značajno i zbog obezbeđenja finansiranja projekta, pojasnio je direktor Južnog toka.