A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

18.07.2013 | Beograd

Srbijagas i Veronezi grupa strateško partnerstvo za Agroživ

Agroživ

U Beogradu je danas potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu između italijanske grupe “Veronezi”, JP “Srbijagas” i Vlade Republike Srbije, a u vezi sa budućom saradnjom sa preduzećem “Agroživ” iz Žitišta. Sporazum su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, predsednik Veronezi grupe Bruno Veronezi i ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Obraćajući se prisutnima u Pres sali Vlade Srbije direktor Srbijagasa je izjavio: “Vlada Republike Srbije želi da se Srbijagas vrati osnovnoj delatnosti, a da se za supsidijare dovedu kompanije čiji je “kor biznis” iz te branše. Boljeg od kompanije Veronezi na italijanskom tržištu nema. Oni su lideri u Italiji u prehrambenoj industriji. U smislu proizvodnje i ceni radne snage smo konkurentni, ali i u proizvodima koji mogu da se izvoze. Vlada Srbije treba da pomogne da se očiste bilansi Agroživa, da se napravi korektan socijalni program, da se proizvodnja osavremeni, kao i da se prodaja unapredi”, istakao je Dušan Bajatović.

Direktor Srbijagasa zahvalio je Vladi i ministru Dinkiću na podršci za pregovore sa Veronezi grupom. On je ovom prilikom izrazio očekivanje da će italijanska kompanija do kraja ove godine doći u Srbiju i započeti investiciju u Agroživ.

Javno preduzeće Srbijagas, po odluci Vlade Republike Srbije, postalo je vlasnik kompanije “AGROŽIV”, Žitište u decembru 2010. godine, posle sklapanja kupoprodajnog ugovora vrednog 11,3 miliona evra. Razlog za kupovinu bilo je spasavanje “AGROŽIVA” od propasti i preuzimanja od strane regionalnih konkurenata. Zahvaljujući Srbijagasu sačuvano je preko 1.100 radnih mesta i posao za oko 2.000 kooperanata i dobavljača repromaterijala i opreme. Restruktuiranjem kompanije AGROŽIV sprečen je razvoj monopolske pozicije na srpskom tržištu živinskog mesa od strane dve kompanije iz Hrvatske i Slovenije, a građani Republike Srbijedobili su mogućnost da kupuju 100% domaće proizvode po konkurentnim cenama.Nakon preuzimanja od strane JP SRBIJAGAS, AGROŽIV je povratio lidersku poziciju i danas snabdeva više od 50% tržišta živinskog mesa u Republici Srbiji. Pored toga, AGROŽIV je počeo da izvozi u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.Zahvaljujući Srbijagasu, pronađen je strateški partner, čija je osnovna delatnost upravo proizvodnj hrane. Obezbeđene su investicije i sigurna budućnost ovog važnog proizvođača u industriji mesa u Srbiji.