A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

25.07.2013 | Novi Sad

Kineski privrednici u poseti Srbijagasu

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović primio je danas predstavnike Kinesko-evropske asocijacije za tehničku i ekonomsku saradnju, koju je predvodio potpredsednik i generalni sekretar Vu Haiju.

Prvi čovek nacionalne gasne kompanije upoznao je goste iz Kine, koji prvi put borave u našoj zemlji, sa osnovnim podacima o našoj kompaniji i delatnostima kojima se bavi. Posebno su apostrofirani razvojni i infrastrukturni projekti u kojima učestvuje Srbijagas, kao što su gasovod Južni tok i plan izgradnje gasnih centrala u najvećim gradovima Srbije.

„Kineski kapital i nove tehnologije kojima raspolaže najmnogoljudnija zemlja na svetu su interesantni za Srbiju i o tome se razgovaralo i na međudržavnom nivou. Iako smo geografski udaljeni jedni od drugih, nama bi bilo dragoceno da proširimo ekonomsku saradnju sa Kinom. Velikog prostora za tu saradnju ima i gasnom sektoru u kojem je Srbijagas vodeća državnakompanija sa nekoliko projekata koji su od strateškog značaja za našu državu. Otuda biizuzetno značajno bilo da sarađujemo sa Kinom, koja i u vreme krize beleži visok ekonomski rast, rekao je Bajatović.
On je dodao da je pozicija Srbije zanimljiva, kako zbog geografskog položaja, tako i zbog odličnog pravnog okvira za izvoz, s obzirom na to da su takse i carine niske. Naši proizvodijednako mogu da se plasiraju u Evropsku Uniju, Rusiju i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza. Ulaganje u fabrike iz hemijske industrije i mineralnih đubriva, koja su u vlasništvu Srbijagasa, bilo bi od obostranog interesa.

Vu Haiju istakao je da je zadatak delegacije koju predvodi prikupljanje informacija o mogućnostima srpskih kompanija i njihovo predstavljanje u Kini, kako bi se tamošnji privrednici upoznali sa mogućnostima ulaganja.

„Srbija ima potencijal za ekonomsku saradnju, koja bi mogla da bude mnogo veća od dosadašnje. Potrudićemo se da se to i ostvari i verujem da ćemo imati priliku da zajednički poslujemo i sa Srbijagasom, rekao je Vu Haiju.

Na kraju je dogovoreno je da se međusobna komunikacija između JP „Srbijagas“ i kineskih privrednika nastavi.