A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

24.11.2013 |

Veliki dan za Srbiju-počela gradnja Južnog toka

Zvanično otvoreni radovi na Južnom toku kroz Srbiju

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu kod Novog Sada i ceremonijom u Palati Srbija u Beogradu danas je označen svečani početak radova na deonici Južnog toka kroz Srbiju, koji će našoj zemlji obezbediti energetsku sigurnost. U prisustvu najviših zvaničnika Republike Srbije i predstavnika vlade Ruske Federacije, Republike Srpske, diplomatskog kora, SPC, kao i čelnih ljudi kompanija Srbijagas i Gasprom Dušana Bajatovića i Alekseja Milera, znak za početak prvog vara na cevima Južnog toka u Srbiji, putem video linka, dao je predsednik Republike Tomislav Nikolić. Obraćajući se prisutnima na svečanosti u Beogradu, direktor Bajatović je, najpre, zahvalio svima onima koji su učestovali u ovoj fazi priprema za početak gradnje Južnog toka, pre svih, Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima, uz čiju podršku su pribavljene sve neophodne dozvole i rešenja za izgradnju gasovoda, zatim stručnjacima kompanija Srbijagas i Gasprom, kao i „Giprospecgasa“ i preduzećima „Južni tok Srbija“ u Cugu i u Srbiji. - Sada smo došli do toga da je sledeći korak raspisivanje tendera, što će uslediti uskoro, u toku decembra, tako da bi do kraja januara imali sve što je neophodno za nastavak radova. Južni tok nije samo srpski i ruski projekat, već je to evropski projekat, istakao je direktor Bajatović i napomenuo da danas sa sigurnošću možemo da garantujemo da će kompanije Srbijagas, Gasprom i Južni tok Srbija u potpunosti izvršiti svoj zadatak za dve godine, koliko će trajati radovi.
Pre zvaničnog početka radova, u Palati Srbija potpisana su tri važna dokumenta. Najpre su generalni direktor Srbijagasa i predsednik Upravnog odbora Gasproma potpisali Protokol o odobravanju kredita između Gasproma i Srbijagasa, zatim je zajedno sa njima Ugovor o transportu gasa kroz Republiku Srbiju potpisao i direktor projekta Južni tok Aleksandar Siromjatin, da bi na kraju bio potpisan i Ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti od opšteg interesa, koji je sa direktorima Bajatovićem i Siromjatinom potpisala ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.
Inače, u svom obraćanju prisutnima, predsednik Nikolić je danas ocenio da početak izgradnje Južnog toka osim energetske sigurnosti i zapošljavanja ljudi, omogućava Srbiji da pošalje jasnu poruku da je zemlja u koju vredi investirati i da ima radnike koji mogu da iznesu kapitalne projekte. Srpski premijer Ivica Dačić istakao je ovom prilikom da je priključenje na Južni tok prvi kapitalni projekat posle više decenija i da će Srbija biti značajno čvorište za snabdevanje gasom i pouzdani energetski partner u regionu.
Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler izjavio je da će gasovod Južni tok zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti stabilne isporuke gasa potrošačima u Srbiji i Evropi. – Južni tok je nova, blistava stranica u istoriji rusko srpske saradnje i rusko srpskog prijateljstva, a srpska deonica Južnog toka je ključna faza čitavog projekta, istakao je Miler. Južni tok, koji će imati godišnji protok od oko 63 milijarde kubika gasa, će promeniti energetsku situaciju i postati najvažniji element energetske bezbednosti Evrope, dodao je on.
Raport sa terena, iz atara sela Šajkaš u opštini Titel, pre početka prvog zavarivanja cevi, podneo je tehnički direktor kompanije Južni tok Srbija Pavel Persidski. Sve je spremno za izgradnju gasovoda Južni tok, raportirao je on. Potom je izveden prvi var, a nakon toga kratak izveštaj o izvršenom poslu, takođe putem video linka, podneo je izvršni direktor za investicije Srbijagasa Jovica Budimir.
Po završetku svečanosti, u Pres centru je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili direktori Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin. Tom prilikom Bajatović je rekao da će do kraja decembra ove godine za deonicu gasovoda kroz Srbiju, preduzeću Južni tok Srbija na raspolaganju biti po 75 miliona evra od Gasproma i Srbijagasa, a u prvom kvartalu iduće godine još po 175 milona evra, za koje će Gasprom odobriti kredit Srbijagasu uz grejs period do početka funkcionisanja gasovoda i uz kamatu od 4,25%, što je najpovoljniji kredit koji se trenutno može dobiti. Kredit će biti bez državne garancije, biće garantovan zalogom po osnovu dividendi koje će Srbija imati kada Južni tok počne da radi. On je još naglasio da će Gasprom zakupiti ceo kapacitet gasovoda Južni tok kroz Srbiju na 25 godina, što predstavlja dodatnu sigurnost za nas. Aleksandar Siromjatin je novinarima saopštio da će do kraja 2016. godine prvi gas stići do svih potrošača na trasi gasovoda Južni tok. On je istakao da je planirano da u drugom kvartalu sledeće godine bude izgrađena deonica do Bugarske, kao i da su u Mađarskoj u toku izbor izvrođača radova i projektni radovi, dok je u Sloveniji u toku procena uticaja na životnu sredinu.
Po završetku protokola u Beogradu, generalni direktor Srbijagasa i izvršni direktor preduzeća Južni tok Srbija d.o.o. Novi Sad Dušan Bajatović obišao je gradilište u Šajkašu, gde je izvedeno prvo spajanje cevi. Simboličnim potpisom na prvu cev Južnog toka u Srbiji on je još jednom okupljenim novinarima rekao da je današnja svečanost potvrda da će ovaj gasovod sigurno biti izgrađen i da će on, sasvim sigurno, promeniti ekonomsku i političku poziciju Srbije u regionu. – Srbija danas ima razloga da slavi, rekao je on i istakao da Srbija može, jeste i biće energetsko čvorište ne samo u transportu električne energije, već, za dve godine, i u transportu prirodnog gasa i da će biti ključna tranzitna zemlja na trasi Južnog toka.