A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

12.12.2013 |

Otvorena nova mreža u Odžacima

Gas je izbor broj jedan

U Odžacima je danas generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, simboličnim paljenjem baklje, zvanično otvorio novu gasovodnu mrežu, koju čini 23 kilometra gasovoda visokog pritiska od Kule do Ožaka, dva kilometra čeličnog priključnog gasovoda za Ruski Krstur, dve glavne merno-regulacione stanice u tim mestima, kao i 55 kilometara gasovoda srednjeg i 274 kilometra niskog pritiska. Novi gasovodni objekti će omogućiti da se pored industrijskih korisnika gasa na ovom području, na mrežu priključi i blizu 12.000 individualnih potrošača. Ukupna vrednost investicije u Ožacima iznosi oko 14,5 miliona evra. Direktor Bajatović je prilikom otvaranja novih objekata rekao da je gas ekološki energent koji već sada zahtevaju gotovo svi investitori u  industrijskim zonama u kojima posluju i da se njegova povećana potrošnja očekuje naročito posle izgradnje Južnog toka.
          - Završili smo Odžake, praktično nam je ostala još samo Bela Crkva i jedan deo opštine Kovačica, što znači da je time gasifikacija u Vojvodini u potpunosti završena. To je bio i jedan od ciljeva menadžmenta Srbijagasa, a posredno i Vlade Republike Srbije koja je odobravanjem Programa poslovanja našeg preduzeća, zapravo  omogućavala da se ovakve investicije realizuju. Ovo je suštinski ulaganje u budućnost, u energetsku sigurnost, u ekologiju i razvoj, izjavio je Bajatović. On je pri tom istakao dobru geografsku poziciju opštine Odžaci koja uz dobru infrastrukturnu opremljenost može da bude odlučujući faktor za privlačenje stranih investitora. - Od dolaska ovog menadžmenta cene priključka na gasnu mrežu smanjene su sa 1.200 na 550-650 evra, a time je ceo ovaj posao postao pristupačniji  krajnjim korisnicima, rekao je Bajatović i podsetio da će i u ovoj opštini svim budućim potrošačima biti ponuđeni i odgovarajući bankarski proizvodi, kako bi oni mogli, na period od tri do pet godina, da plaćaju te priključke. On je ujedno sve potrošače podsetio da je gas i dalje, izuzimajući termoakumulacione peći, ubedljivo  najjeftiniji i najekonomičniji energent, kao i da Srbija, s izuzetkom Rumunije, ima najpovoljniju cenu gasa u regionu.

          Odgovarajući na pitanja novinara, direktor Bajatović je, u svetlu najnovije situacije i stavova koji stižu iz zvaničnog Brisela, izjavio da Južni tok neće biti doveden u pitanje zbog problema između Evropske unije i Rusije i da interes Republike Srbije u tom velikom projektu neće biti ugrožen. On je takođe kazao da Rusija i Evropa imaju veliki interes da reše problem korišćenja gasa kao energetskog resursa i dodao da je uveren da će ga oni  sigurno rešiti. Interes Srbije ne može da bude ugrožen zato što nijedna zemlja na trasi Južnog toka nema tako povoljan geostrateški položaj kao naša, rekao je direktor Srbijagasa. On je pritom ocenio da Srbija ima sasvim korektne odnose sa zemljama Evropske unije, ali i naglasio saradnju sa Rusijom, sa kojom naša zemlja ima zaključene specijalne sporazume, kao i dugoročne istorijske interese. U vezi sa Južnim tokom, Bajatović je još dodao da se uskoro očekuje raspisivanje tendera za izbor generalnog izvođača radova i ponovio da bi gradnja tog gasovoda trebalo da bude nastavljena krajem februara ili početkom marta. Inače, zvaničnom otvaranju radova u Odžacima, pored brojnih gostiju, izvođača radova i građana Odžaka, prisustvovao je i republički minister prosvete Tomislav Jovanović.