A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

05.02.2014 |

Kvalitet u skladu sa izdatim računima

Povodom teksta pod naslovom "Bez Rusa nema gasa", koji je objavljen u listu "Večernje Novosti" na strani 7, u sredu, 5.2.2014. godine gde se od strane predsednika NOPS-a Gorana Papovića tvrdi da je kvalite gasa koji je tokom decembra stizao u domaćinstva nekvalitetniji prirodni gas nego što bi trebalo da bude,a imajući u vidu odredbe Zakona o informisanju, i u cilju tačnog i istinitog informisanja javnosti, a ne plasiranja neistina i neproverenih informacija molimo Vas da objavite sledeće:

JP Srbijagas tvrdi da je kvalitet bio u skladu sa izdatim računima i da kupci ni nakoji način nisu oštećeni kod izdavanja računa za utrošeni gas. Pojam kvaliteta gasa odnosi se na njegov hemijski sastav i posledično na njegovu donju toplotnu vrednost (koliko energije nosi). Uvozni prirodni gas je po svom sastavu 97% metan (CH4). Preostala 3% čine teži ugljovodonici (etan, propan, butan...) kao i inerti (azot i ugljen dioksid) u tragovima. Domaći gas proizveden sa domaćih gasnih polja je relativno „slabijeg kvaliteta“ – niže donje toplotne vrednosti za oko 10% u odnosu na uvozni gas i nešto većeg sadržaja inerata.

Lanac snabdevanja prirodnim gasom u Srbiji, od nabavke do krajnjih potrošača podrazumeva učešće više energetskih subjekata definisanih Zakonom o energetici, uz stalnu kontrolu od strane Agencije za energetiku. Nadležnim državnim institucijama je dostavljena kompletna tražena dokumentacija koja potkrepljuje tvrdnju da je obračun ispravno urađen, a količine korigovane u skladu sa isporučenim kvalitetom.

Nadzor nad kvalitetom prirodnog gasa vrši Laboratorija za ispitivanje sastava prirodnog gasa koja je akreditovana kod Akreditacionog tela Srbije (ATS), što dokazuje njenu kompetentnost i nepristrasnost. Ukoliko se sumnja u kvaltet prirodnog gasa pozivamo kupce da nam se hitno obrate kako bi se uzeli vanredni uzorci gasa i obavila njihovaanaliza. Troškovi analize padaju na teret strane koja nije bila u pravu sa svojim tvrdnjama.

Kupci se pozivaju da izmire svoje obaveze u potpunosti u skladu sa izdatim računima.