A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

12.03.2014 |

Strateški partner za Azotaru do kraja godine

Dušan Bajatović u radnoj poseti HIP Azotari

Svi pokazatelji poslovanja od obima proizvodnje, preko ukupnih prihoda fabrike i prosečnih zarada, pa do investicija u remont i rekonstrukciju pogona govore da je HIP Azotara Pančevo u poslednje dve godine uspela da, isključivo iz sopstvenih sredstava, bez dinara kredita i finansijske pomoći Srbijagasa, kao upravljača, opstane na tržištu, isplati sve poverioce i plate i na taj način zapravo, izdržava samu sebe. Ovo je izjavio generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović prilikom današnje radne posete Azotari, tokom koje se susreo sa rukovodstvom i predstavnicima reprezentativnih sindikata ove fabrike. On je tom prilikom istakao da je ova naša strateška fabrika mineralnih đubriva i azotnih jedinjenja od 1. januara ponovo prešla na snabdevanje gasom od Srbijagasa, pošto je, kako je naglasio „zbog neodgovornosti pojedinih državnih činovnika“, izgubljen toling aranžman, koji je za ovu fabriku značio jefiniji gas za proizvodnju, koji se ovde koristi kao sirovina, a ne kao energent.

– Azotara će nastaviti nesmetano da radi, jer će Srbijagas redovno isporučivati gas ovoj fabrici, rekao je Bajatović i naveo da je obim proizvodnje prošle godine bio negde na nivou od oko milion tona đubriva i jedinjenja, kao i da je u 2012. godini ostvarena dobit iznosila 72 miliona dinara, a 2013. 18,8 miliona. Prosečna zarada prošle godine bila je na nivou od oko 71.000 dinara, dok je godinu dana ranije ona bila za oko 17.000 dinara manja. Ako se uporede investije, vidi se da je 2012. godine u remont i rekonstrukciju fabrike uloženo 4,5 miliona dolara, a prošle godine nešto više od 6 miliona. Plan je da ove godine, u cilju povećanja ukupnog obima proizvodnje od 1,5 miliona tona, u fabriku bude investirano 23 miliona dolara.

Osnovni cilj je da se u toku ove godine nađe strateški partner, koga već imamo definisanog, ali o čijem imenu još ne možemo da govorimo, rekao je direktor Srbijagasa obraćajući se novinarima. – Onaj ko bude strateški partner Azotare mora da garantuje isporuke gasa po specijalnoj ceni na dugoročnoj osnovi i mora da pruži garancije za odgovarajući nivo investicija, dakle mora da bude neko kome je proizvodnja đubriva „core“ delatnost, istakao je Bajatović.

Zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, kao i saradnjom poslovodstva i sindikata, na konferenciji za novinare istakli su kako generalni direktor Azotare Goran Pejčić, tako i predstavnici dva reprezentativna sidikata Petar Naumović i Milan Ivović. Direktor Azotare rekao je novinarima da je cena gasa, budući da smo izgubili toling aranžman, sada veliki problem i da će se činjenica da se gas ponovo kupuje po redovnoj ceni svakako odraziti na finansijski rezultat fabrike u 2014. godini. Ova fabrika ima strateški značaj za Srbiju, a gas je ovde sirovina, a ne energent. Sa Srbijagasom smo potpisali ugovor o snabdevanju gasom kao kvalifikovani kupac i tu nikakvih problema nema kada je reč o snabdevanju. Želim ovom prilikom da istaknem i to da se u ovu fabriku i njenu procesnu opremu mora ulagati, ukoliko želimo da povećamo proizvodnju na optimalni nivo, naveo je Pejčić.

Generalni direktor Srbijagasa u pratnji čelnih ljudi Azotare i sindikata obišao je pogone Azotare, u kojima sutra, posle kraće pauze, ponovo treba da počne proizvodnja amonijaka.