A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

12.03.2014 |

Bajatović: Srbijagas je mnogo uradio za Pančevo

Paljenjem baklje puštena u rad mreža u Vojlovici

U Pančevu je danas, simboličnim paljenjem baklje, zvanično otvorena nova distributivna gasna mreža srednjeg i niskog pritiska, čime je završena gasifikacija naselja Vojlovica, Strelište i Topola sa potencijalnih 2.000 potrošača koji mogu da se priključe na novu mrežu. Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je nakon otvaranja novih 60 kilometara gasovoda i dve merno-regulacione stanice, čija je ukupna vrednost 1,25 miliona evra, da je ovo još jedan od važnih projekata koje je Javno preduzeće Srbijagas, pored pomoći Azotari i Petrohemiji, realizovalo u Pančevu. Komentarišući napise koji su se pojavili u pojedinim lokalnim medijima u vezi sa tim šta je Srbijagas uradio za taj grad, a koje je nazvao “političkom provokacijom”, Bajatović je poručio da se, imajući u vidu da je investitor na projektu gasifikacije Pančeva upravo Srbijagas, oni koji stoje iza negativnih napisa u štampi zapitaju i uporede svoj doprinos u trci za političke poene sa onim što je ovo javno preduzeće uradilo na planu održavanja proizvodnje i očuvanja radnih mesta u pančevačkim fabrikama “Azotari” i “Petrohemiji”.
- Srbijagas je zaista mnogo uradio za Pančevo i Pančevce, o čemu govore podaci o poslovanju ove dve fabrike, kao i novi gasovodi koje danas puštamo u rad, rekao je Bajatović, napominjući da je državna gasna kompanija u prethodnih pet godina u gasifikaciju, odnosno izgradnju distributivnih i magistralnih gasovoda širom zemlje uložila nešto manje od 300 miliona evra. Prema njegovim rečima, pančevačka Petrohemija duguje Srbijagasu više od 200 miliona evra, a NIS -u oko 100 miliona evra. Srbijagas u potpunosti snabdeva gasom Petrohemiju, a ta kompanija sada normalno radi, iako gas ne plaća, za razliku od pančevačke Azotare, dodao je Bajatović.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da neće biti poskupljenja gasa u toku ove godine. Govoreći o posledicama krize u Ukrajini po snabdevanje gasom, Bajatović je rekao da je skladište gasa Banatski Dvor u punoj funkciji, odnosno da je puno gasa i da potrošači prirodnog gasa ne treba da strahuju. Bajatović je kazao da će u narednom periodu stalno dopunjavati to skladište, kako bi se obezbedila energetska stabilnost. On je, takođe, naveo da bi na cenu gasa u toku ove godine mogle samo da utiču kursne razlike, ali da bi to bile manje oscilacije.

Govoreći o poslovanju kompanije, direktor Bajatović je rekao da Srbijagas duguje oko milijardu evra, jer je pet godina radilo sa nerealno niskim cenama. Međutim, Srbijagas isto tako na ime dugova potražuje 950 miliona evra, napomenuo je on. Direktor je kazao da je Program restrukturiranja koji je pripremljen u kompaniji zajedno sa stranim konsultantima pod pokroviteljstvom Evropske komisije, predat Vladi Republike Srbije u oktobru prošle godine i da samo Vlada može da odluči kada i po kom modelu će ovaj proces biti realizovan u Srbijagasu.