A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

26.09.2014 |

Južni tok je interes Srbije i on će biti izgrađen

U Novom Sadu otvorena izložba “Ujedinjujući Evropu”

           Očekujemo da će radovi na izgradnji Južnog toka početi krajem oktobra ili početkom novembra, u zavisnosti od vremenskih uslova. Vrlo brzo dobićemo građevinsku dozvolu, finansijska sredstva su obezbeđena, kapacitet gasovoda nije menjan, dakle ostaje 41 milijardu kubnih metara gasa, jedine izmene su što će izlaz Južnog toka iz Srbije biti kod Subotice, umesto kod Sombora, kako je to ranije planirano. Ovo je , otvarajući multimedijalnu izložbu pod nazivom “Ujedinjujući Evropu”, u specijalnom interaktivnom kamionu koji je danas stigao u Novi Sad, izjavio generalni direktor Srbijagasa i jedan od kodirektora kompanije Južni tok Srbija, Dušan Bajatović. Promociji Južnog toka u Novom Sadu, pored brojnih gostiju, poslovnih partnera i predstavnika izvršne vlasti Novog Sada, prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Novog Sada dr Siniša Sević.
           Kako je obraćajući se novinarima istakao direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, Južni tok je novi izvor i novi pravac snabdevanja, ali on je i geostrateški projekat koji sa sobom nosi kako političku tako i ekonomsku moć.- Potpuno sam siguran da će predstavnici Evrope, pre svega najvećih zemalja, Nemačke, Italije i Francuske, ali i zemlje koje će imati benefite od izgradnje ovog gasovoda, naći zajedničko rešenje prihvatljivo u okviru Trećeg energetskog paketa. Lično pozdravljam nove tonove iz Evropske komisije o tome da razgovori sa ruskim kolegama iz Gasproma napreduju i da će doći do dogovora. Južni tok ima dve komponente, jedna je Južni tok kao energetski objekat i nema nikakvih problema da on kao takav bude izgrađen, a kako će se rasporediti uticaj Južnog toka, o tome sam siguran da će se dogovoriti Evropa i Rusija, istakao je Bajatović.
           Prema njegovim rečima glavni teret finansiranja Južnog toka snosiće "Gasprom", a 40 odsto radova u Srbiji na izgradnji Južnog toka radiće domaća građevinska operativa. - Imamo priliku da naši majstori, ali i naši instituti i projektni biroi imaju dobar aranžman u ovom projektu, rekao je Bajatović dodajući još jednom da nema nikakve sumnje da će gasovod Južni tok biti izgrađen.
           U vezi sa predstojećom grejnom sezonom, direktor Bajatović je izjavio da će, sasvim sigurno, biti gasa i da ti dodatni troškovi o kojima se ovih dana mnogo govori neće bitno uticati na cenu gasa. U ovom momentu, na primer, više na cenu utiče rast kursa dolara, nego što je uticaj dodatnih troškova skladištenja ruskog gasa ili da kupimo gas od mađarskih trgovaca, neće biti bitnije izmene cene zbog toga, precizirao je Bajatović. On je ovom prilikom rekao da će Srbijagas ući u proces restrukturiranja, po pravnom modelu razdvajanja na energetske delatnosti transporta, distribucije, trgovine i skladištenja gasa. Bajatović je rekao da će sav gas koji od Nove godine bude isporučivan morati da bude plaćen. U vezi sa cenom, on je ponovio da cenu gasa utvrđuje AERS, a da će od Nove godine u tu cenu morati da uđu i realni troškovi transporta na visokom pritisku i troškovi mrežarine. To se, kako je izjavio direktor Srbijagasa, neće previše odraziti na visinu cene za krajnje potrošače.

Novi Sad, 26.09.2014. godine                                      Služba za odnose s javnošću i marketing

foto Tanjug, Jaroslav Pap