A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

08.10.2014 |

PSG „Banatski Dvor“ — dodatna garancija sigurnosti izvoznih isporuka u Evropu tokom predstojeće zime

Saopštenje sa sastanka u Sankt Peterburgu

            U okviru IV Međunarodnog gasnog foruma u Sankt-Peterburgu održan je radni sastanak predsednika Upravnog odbora OAO „Gazprom“ Alekseja Milera i generalnog direktora JP „Srbijagas“ Dušana Bajatovića. Strane su razmotrile pitanja dvostrane saradnje u gasnoj oblasti. Posebno se govorilo o isporukama ruskog gasa u Srbiju, a takođe o korišćenju kapaciteta za njegovo podzemno skladištenje na teritoriji Republike.
            Istaknuto je da je „Gazprom“ napunio PSG „Banatski Dvor“ u obimu od 100%. Aktivna količina gasa u PSG na današnji dan iznosi 450 miliona kubnih metara. Na taj način, „Banatski Dvor“ će postati dopunski resurs za obezbeđivanje potrošača Republike ruskim gasom, a takođe će dati dodatnu garanciju sigurnosti ruskih izvoznih isporuka u Srbiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu tokom predstojeće zime.
            Pored toga, učesnici sastanka su razmotrili realizaciju zajedničkog infrastrukturnog projekta „Južni tok“, u okviru kojeg se trenutno očekuje dobijanje građevinske dozvole za izgradnju magistralnog gasovoda na teritoriji Republike.
Pozadina

2013. godine „Gazprom“ je isporučio u Srbiju oko 2 milijarde metara kubnih gasa.
Od 2011. godine u Srbiji funkcioniše podzemno skladište gasa (PSG) „Banatski Dvor“ sa aktivnom količinom od 450 miliona metara kubnih. PSG je postao prvi objekat „Južnog toka“ i koristiće se za obezbeđivanje sigurnosti isporuka gasa na gasovodu.
„Južni tok“ je globalni infrastrukturni projekat za izgradnju gasovoda kapaciteta 63 milijarde metara kubnih po dnu Crnog mora u zemlje Južne i Centralne Evrope u cilju diverzifikacije trasa izvoza prirodnog gasa i isključivanja tranzitnih rizika. Prvi gas će „Južnim tokom“ biti isporučen krajem 2015. godine. Gasovod će dostići projektni kapacitet u 2018. godini. Izgradnju „Južnog toka“ na teritoriji Srbije vodi zajednička projektna kompanija South Stream Serbia AG (udeo „Gazproma“ — 51%, „Srbijagasa“ — 49%). Odlukom Parlamenta Republike Srbije projektu „Južni tok“ na teritoriji republike je dodeljen poseban status.
2013. godine je potpisan dugoročni ugovor o isporuci ruskog gasa u Srbiju u obimu do 1,5 milijardi metara kubnih gasa svake godine u toku 10 godina. Transportovanje gasa se vrši postojećom trasom, a u budućnosti će se isporuke vršiti gasovodom „Južni tok“.
Novi Sad, 08.10.2014. godine                                      Služba za odnose s javnošću i marketing