A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

13.10.2014 |

Uskoro usvajanje Polaznih elemenata za plan restrukturiranja Srbijagasa

JP Srbijagas na Sajmu energetike u Beogradu

          „U narednim danima i nedeljama Vlada Republike Srbije trebalo bi da usvoji Polazne osnove za plan restrukturiranja Srbijagasa, a to preduzeće bi od 31. marta iduće godine trebalo da bude moderno organizovana energetska kompanija u skladu sa evropskim principima, na čiji rad neće biti primedbi od naših prijatelja iz Evrope“. Ovo je, otvarajući Međunarodne sajmove energetike i ekologije, izjavio republički ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On je ujedno istakao da će do kraja godine biti usvojen i novi Zakon o energetici, u kom će biti implementirane sve mere iz Trećeg energetskog paketa. – Srbija je upravo u oblasti energetike otišla najdalje u procesu priduživanja Evropskoj uniji, napomenuo je ministar, dodajući da će usvajanje tog zakona omogućiti još jednu ozbiljnu investiciju kao što je Transbalkanski eneregetski koridor, koji bi trebalo da omogući novu maršrutu za prenos energije na visokom naponu, od Ukrajine, Moldavije, preko Srbije, pa dalje ka drugim zemljama.

          Ministar je novinarima izjavio da veruje da će tokom predstojeće posete predsednika Rusije Vladimira Putina predstavnici Vlade Srbije, ukoliko bude prostora, sa njim razgovarati i o energetskim pitanjima, pre svega o rešavanju problema dugovanja Petrohemije, kao i o mogućnosti obezbeđivanja nižih cena gasa, pre svega za hemijsku industriju.

          Nakon otvaranja sajma, ministar Antić je posetio štand JP „Srbijagas“, gde je razgovarao sa predsednikom Nadzornog odbora Milivojem Miletićem i predstavnicima menadžmenta kompanije.

          Inače, na danas otvorenim sajmovima energetike i ekologije u Hali 1 Beogradskog sajma učestvuje 150 izlagača, od čega je četvrtina iz inostranstva. Teme kojima su posvecene ove dve specijalizovane izložbe su: racionalno trošenje prirordnih resursa, nove metode u očuvanju i unapređenju životne sredine, novi izvori energije, neophodnost velikih ulaganja u energetiku, posebno u projekte koji se bave obnovljivim izvorima energije.

Beograd, 13.10.2014. godine                                       Služba za odnose s javnošću i marketing