A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

13.05.2015 |

Dušan Bajatović sa novinarima na Sajmu poljoprivrede

Do kraja godine smanjenje cene gasa za komercijalne kupce

           Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović obišao je danas štand preduzeća na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde je u razgovoru sa novinarima izjavio da u ovom momentu JP „Srbijagas“ ne kasni sa plaćanjem gasa.
-Srbijagas je bio posebna tema u okviru razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ove godine za nas neće biti bilo kakve državne pomoći iz budžeta, međutim mi ove godine dobro finansijski pratimo isporuke gasa, tj. počeli smo plaćanje i martovske i aprilske fakture za gas. Možda ćemo imati mali problem sa plaćanjem gasa za utiskivanje u skladište u Banatskom Dvoru, ali očekujemo da ćemo sa našim strateškim partnerima iz Gasproma rešiti i to pitanje, budući da će taj gas koji je utisnut sigurno biti realizovan na tržištu. Značajno se popravila situacija kada je u pitanju HIP Azotara Pančevo, dugovanja koja je imala Železara su zamrznuta i oni od 1. februara plaćaju svoje obaveze, a radi se i na rešavanju dugova Petrohemije, istakao je on napominjući ujedno da će do kraja godine za komercijalne kupce biti smanjenja cene gasa, i to pod uslovom da se nastavi ovaj trend kretanja cene nafte.
           Direktor je novinarima kazao da je ovogodišnji nastup JP „Srbijagas“ na Sajmu poljoprivrede okrenut upravo ovom sektoru privređivanja, velikim i malim poljoprivrednim proizvođačima, gazdinstvima, pogonima i farmama, kao i prerađivačima, šećeranama i mlinarima, dakle svima onima koji u poljoprivredi koriste gas, jer upravo njima kompanija želi da pojasni povećanje cene mrežarine i cene transporta, odnosno njihovo dovođenje na realan nivo.
– Smatrali smo da je novosadski sajam, kao jedan od bolje organizovanih sajmova, pravo mesto za direktan kontakt sa našim kupcima, gde ćemo onima koji ovih dana posete sajam, predstaviti koliko je zapravo za nas značajno da svi naši troškovi budu realno valorizovani, istakao je direktor Srbijagasa.
           Govoreći o snabdevanju Srbije gasom u budućnosti, naročito nakon što bude prekinut tranzit gasa preko teritorije Ukrajine, Dušan Bajatović je kazao da je siguran da će „Tok“ biti izgrađen. – „Toka“ – južnog, turskog, srpskog ili kako god hocetece da ga nazovete, će sigurno biti. U uslovima kada Jugoistočna Evropa ostaje bez alternative za snabdevanje gasom i kada su razvijene zemlje već izvršile diversifikaciju, izgradnja novog pravca snabdevanja je realnost i ja sam siguran da će interes upravo ovih zemalja, Istočne i Jugoistočne Evrope, odneti pobedu nad, da tako kažem, jednom vrstom sebičnosti koju ispoljavaju pojedini činovnici Evropske komisije, rekao je on.
           Inače, novinarima je danas saopšteno i to da je postignut dogovor, odnosno da je dobijena potvrda od Evropske Energetske zajednice i Energetske zajednice za Jugoistočnu Evropu u vezi sa restrukturiranjem Srbijagasa. – Dobili smo potpunu saglasnost da Srbijagas ostane javno preduzeće koje će osnovati dva nova pravna lica, Transport i Distrubuciju, što znači da ćemo uraditi pravno, a ne svojinsko razdvajanje. To znači punu primenu Drugog i gotovo u potpunosti Trećeg energetskog paketa, a dalje će se tek razgovarati o korporativizaciji Srbijagasa, budući da tek onog momenta kada budemo imali svoju imovinu, svoja prava i kada budemo počeli da radimo po zakonu o privrednim društvima, a ne o javnim preduzećima, tek tada možemo govoriti o novim modelima i tražiti položaj prirodnih monopola, kakav je transport prirodnog gasa. Mislim da vreme za potpunu implementaciju svega toga nije pre 2017. godine, odnosno pre nego što diversifikujemo svoje pravce snabdevanja gasom, naveo je Dušan Bajatović.
           Štand Srbijagasa danas je posetila i delegacija Socijalističke partije Srbije, koja je zatim obišla i druge izlagače na sajmu, a potom položila venac na spomenik Bošku Peroševiću, koji je ubijen pre 15 godina za vreme Sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

Novi Sad, 13.02.2015. godine                                       Služba za odnose s javnošću i marketing