A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

28.05.2015 |

Srbijagas, Beograd i Srbija domaćini 18. Godišnje skupštine EBC-a

U narednom periodu predstoji širenje međunarodne energetske mreže

           U Beogradu je danas svečano otvorena 18. Godišnja skupština Evropskog biznis kongresa, kojoj prisustvuje oko 300 delegata ove internacionalne poslovne asocijacije. Učesnike skupa, kojim je predsedavao predsednik EBC-a i šef Uprave Gasproma Aleksej Miler, na početku zasedanja pozdravili su republički ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović, koji je inače, od 2010. godine član Predsedništva EBC-a.
           Predsednik Uprave Gasproma Aleksej Miler rekao je, obraćajući se prisutnima na otvaranju ovog skupa, da je cilj kongresa integracija zapadnih i istočnih ekonomija, jer to postaje sve aktuelnije pitanje. Pri tom je istakao da EBC postaje sve jači i da se sve više regiona uključuje u njegov rad, kao što su azijski i tihookeanski region. Miler je najavio da će na kongresu biti donete odluke u vezi sa, kako je pojasnio, geografskim širenjem energetske delatnosti.
           U pozdravnoj reči, domaćin ovog skupa, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je snabdevanje gasom zemalja jugoistočne Evrope problematično zbog političkih i geoekonomskih tema i ujedno izrazio očekivanje da će zvaničnici EU to imati u vidu i da neće praviti bilo kakve administrativne prepreke za sprovođenje velikih energetskih projekata. On, takođe, očekuje da dođe do širenja međunarodne energetske mreže u narednom periodu.
           Obraćajući se učesnicima skupa u beogradskom hotelu „Hajat“, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pozvao je investitore sa Istoka i Zapada da ulažu u srpsku privredu i pri tom istakao da su „vrata Srbije širom otvorena za investitore, posebno u oblasti energetike, gde postoji velika mogućnost saradnje“. Ministar je tom prilikom istakao da je Skupština Evropskog biznis kongresa za Srbiju, ako ne najveći, a ono jedan od najvećih privrednih događaja ove godine.

           Posebnu pažnju prisutnih privukla je popodnevna sesija pod nazivom „Budućnost evropskog energetskog sektora: Njegova struktura i mesto na globalnom tržištu“, u kojem su, pored moderatora Marsela Kramera, inače stručnog konsultanta i savetnika Gaspromovog menadžmenta, učestvovali i Aleksej Miler i Dušan Bajatović, kao i Jaroslav Lisovolik iz Dojče banke. Direktor Srbijagasa u veoma zapaženoj prezentaciji kojom su obuhvaćeni mnogi najaktuelniji i interesantni podaci u vezi sa proizvodnjom, potrebama i trgovinom prirodnim gasom, utečnjenim gasom (LNG) i gasom iz škriljaca na globalnom tržištu gasa, istakao je da zemlje regiona jugoistočne Evrope ne mogu na srednji i duži rok računati na snadbevanje gasom iz Azerbejdžana, kao ni na gas iz uljnih škriljaca, te da prirodni gas iz Rusije, nema zamenu na evropskom tržištu. Gasovod TAP, koji treba da doprema gas iz Azerbejdžana, nema dovoljne količine gasa za jugoistočnu Evropu, a sve i kada bi se taj gasovod izgradio, kad se snabde Turska, preostaje svega 16 milijardi kubika gasa što je nedovoljno za zemlje regiona, smatra on i dodaje da je gas iz škriljaca neisplativ i nekonkurentan i da „ni za sedam do deset godina ne može doći do izgradnje infrastrukture kojom bi se taj gas transportovao do zemalja regiona, čak i da dobijemo novac za to“.
-Nije fer da se jugoistočna Evropa ostavi bez sigurnog snadbevanja gasom zbog „geopolitičke utakmice između SAD, Rusije i Evropske unije“, ističe direktor Srbijagasa. U nastavku svog izlaganja Bajatović je kazao da ne postoji globalno tržište gasa, nego da postoje tri tržišta: američko, evropsko i azijsko-pacifičko. On kaže da Rusija radi na diverzifikaciji isporuka sopstvenog gasa koji je neophodan evropskim zemljama i dodao da nije siguran koliko će SAD moći da pritiskaju EU po pitanju smanjenja energetske saradnje sa Rusijom.
-Ako bi Rusija 2019. godine prekinula snadbevanje Evrope gasom preko Ukrajine, pitanje je odakle će se evropske zemlje snadbevati gasom, rekao je Bajatović i dodao da ni Bugarska ni Rumunija koje se eventualno pominju kao alternativni pravac preko kojeg bi se jugoistočna Evropa snadbevala gasom, ne bi bile tranzitne zemlje u tim isporukama gasa.
           Da ruski gas jeste i da će ostati konkurentan u dalekoj perspektivi poručio je učesnicima kongresa Aleksej Miler, šef Uprave Gasproma. Izvoz ruskog gasa na evropsko tržište je u porastu i nastaviće da raste u narednih 15 godina za oko 17 odsto, izjavio je on i naglasio da postoji potreba za novim gasovodima između Rusije i Evrope o čemu će se pregovarati. On je takođe saopštio da je učešće ruskog gasa na evropskom tržištu prošle godine dostiglo oko 30 odsto, a procene su da će i dalje nastaviti da raste. Kada je reč o tečnom prirodnom gasu koji se često pominje kao alternativa ruskom gasu, Miler je naveo da je poslednjih pet godina za 18 odsto smanjena upotreba tečnog gasa.
          Govoreći o gasovodima, Miler je istakao značaj Severnog toka, a kada je reč o gasovodu TAP, koji treba da dopremi gas iz Azerbejdžana za evropske potrošače, Miler je ukazao da se stalno pomeraju rokovi početka izgradnje i rada tog gasovoda.
-Pre četiri godine bio je plan da taj gasovod počne da radi 2017. godine, sada je taj rok pomeren na 2021. i to pomeranje može da se nastavi u nedogled, rekao je Miler. Ostali projekti za isporuku gasa nisu konkurentni Gaspromovim projektima koje ta kompanija planira i koje će realizovati, poručio je Miler.
           Zasedanje Skupštine EBC-a završava se sutra zasedanjem radnih tela.

Beograd, 28.05.2015. godine                                          Služba za odnose s javnošću i marketing


Prezentaciju generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića možete preuzeti ovde SRB RUS