A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

14.10.2015 |

Srbijagas od danas na Sajmu energetike

Među 150 izlagača iz zemlje i regiona

           Interesantan i sadržajan nastup pripremilo je Javno preduzeće “Srbijagas” u sklopu svog ovogodišnjeg učešća na 11. Međunarodnom sajmu energetike, koji se od danas do petka, 16. oktobra održava u Hali 1 Beogradskog sajma. Sajam je danas svečano otvorio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekavši da se srpska energetika ubrzano razvija, te da je u toj oblasti u poslednjih godinu dana napravljen izuzetan napredak.
           - Stvoren je čvrst zakonodavni okvir za sektor energetike, ojačano je
regulatorno telo, a naša zemlja je dobila i sve pohvale Energetske zajednice da je najnaprednija u regionu po pitanju liberalizacije tržišta struje i gasa.
           Govoreći o investicijama, i to onim u gasni sektor, on je kazao da se vode ozbiljni pregovori o realizaciji gasne interkonekcije sa Bugarskom, dok je osvrćući se na proces restrukturiranja javnih preduzeća, rekao da je veliki iskorak urađen i u restrukturiranju Srbijagasa, da preduzeće prvi put nema dugova za gas i da uredno izmiruje sve svoje obaveze.
           Prema njegovim rečima, velika javna preduzeća energetskog sektora u Srbiji su stabilna i jaka. - Nema energetski stabilnosti, ukoliko se energetski sektor ne razvija, naglasio je on. Ujedno, ministar je najavio da se u naredne dve do tri nedelje očekuje usvajanje podzakonskih akata koji se odnose na obnovljive izvore energije, a krajem novembra ili početkom decembra Srbija će dobiti prvi vetropark snage 10 megavata.
           Ministar je, zajedno sa svojim najbližim saradnicima, tokom obilaska sajma, posetio štand Srbijagasa, gde se zadržao u kraćem razgovoru sa predstavnicima menadžmenta i Nadzornog odbora preduzeća-Blaženkom Mandić, Milivojem Miletićem, Jovicom Budimirom i Milanom Đukićem.
           Tokom tri dana trajanja sajma biće organizovana brojna prateća stručna predavanja iz oblasti energetike, a već prvog dana rada, uz učešće najviših predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike održane su sesije o strategiji u energetici i regionalnoj saradnji u toj oblasti, kao i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.
           Kako je danas na sajmu istakla državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, Srbija će na predstojećoj sednici Ministarskog saveta Energetske zajednice (EZ) u Tirani tražiti što veću donaciju od EU za izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.
           -Projekat je spreman i očekujemo da će se naći način da se zatvori finansijska konstrukcija, kazala je ona i podsetila da je Bugarska već dobila grant od EU za celu svoju deonicu tog projekta, a Srbija samo mali deo, i zato će traziti više. Ona je podsetila da je EZ već proglasila prioritetnim projekte gasnih i elektro regionalnih interkonekcija i zato će Srbija insistirati da se nađu adekvatna finansijska sredstva za te projekte.
           Srbija je, podsetila je ona, poslednjih godinu i po dana dobila dosta pozitivnih ocena od EZ, posebno posle restrukturiranja Srbijagasa i razdvajanja delatnosti te kompanije na nezavisnog transportera i distributera tokom ove godine, što je urađeno u saradnji sa kolegama iz EZ. Sada predstoji finansijsko restrukturiranje Srbijagasa koje se radi u saradnji sa Svetskom bankom, napomenula je Filipović.
           I predstavnici Srbijagasa učestvovaće narednih dana u konferencijskom programu, u četvrtak u sklopu Dana investicija i partnera, sa prezentacijom "Investicioni projekti JP Srbijagas" koju će izložiti direktor Sektora za razvoj u Novom Sadu Dušan Medić, a u petak će, u okviru Dana studentskih stručnih praksi, rukovodilac Službe za ljudske resurse Nenad Mačvanin predstaviti aktivnosti naše kompanije u ovom segmentu. Na našem štandu će svakodnevno biti stručna lica zadužena za kontakte sa partnerima, potencijalnim investitorima, potrošačima.
           Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu energetike, kao i Sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa -Ecofair, učestvuje oko 150 izlagača iz 10 zemalja, a očekuje se poseta oko 5.000 poslovnih ljudi, predstavnika struke, nauke i biznisa.

Beograd, 14.10.2015. godine                                       Služba za odnose s javnošću i marketing