A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

29.10.2015 |

„Gasprom“ i „Srbijagas“ potpisali Memorandum o razumevanju

Proširenje PSG Banatski Dvor

U sedištu ruske kompanije „Gasprom“ održan je radni sastanak Predsednika Upravnog odbora Alekseja Milera i Predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića. Kako je saopšteno iz „Gasproma“ , strane su razmotrile niz pitanja u vezi sa bilateralnom saradnjom u energetskoj oblasti. Posebna pažnja je posvećena isporukama ruskog prirodnog gasa u Srbiju i njegovom podzemnom skladištenju na teritoriji Republike.

U toku sastanka Aleksej Miler i generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović potpisali su Memorandum o razumevanju. Dokument predstavlja nameru strana da razmotre mogućnost razvoja uzajamne saradnju u oblasti podzemnog skladištenja gasa, komprimovanog prirodnog gasa i isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) malih razmera, između ostalog, u okviru naučno-tehničke saradnje. U skladu sa Memorandumom, strane će posebno razmotriti pitanje proširenja kapaciteta PSG „Banatski Dvor“.

U saopštenju Vlade Republike Srbije sa ovog sastanka, između ostalog, stoji da je premijer Vučić rekao da skladište u Banatskom Dvoru, koje će moći da primi milijardu kubnih metara gasa umesto dosadašnjih 460 miliona, predstavlja dodatni garant energetske stabilnosti i bezbednosti Srbije. On je tom prilikom naglasio da Srbija, posle mnogo godina, bez dana kašnjenja, izmiruje sve svoje tekuće obaveze prema Gaspromu i dodao da od ove kompanije, kao jednog od strateških partnera Srbije, očekuje pomoć u određivanju visine cene gasa za srpske firme MSK i „Azotaru“.


Novi Sad, 29.10.2015. godine                                     Služba za odnose s javnošću i marketing