A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

09.03.2016 |

Dušan Bajatović na Kopaonik biznis forumu: Sada svi moraju da plate gas

Izveštaj sa panela "Restrukturiranje državnih preduzeća-uspešni primeri i dileme"

           Generalni direktor Dušan Bajatović izjavio je danas da “Srbijagas” više neće "poklanjati" gas državnim preduzećima, a da su prethodne vlade, odlučujući o ceni gasa, "pojele" 500 milona evra našoj kompaniji.
           -Preduzeća u restrukturiranju nisu plaćala za gas - kažu neplaćamo jer je gas skup, a ja ih pitam - pa kako skup ako ga ne plaćate? Ovu vladu je zadesilo da je đavo došao po svoje i doneta je odluka da nema više daljeg zaduživanja kod Srbijagasa i da morate da nađete pare ako hoćete gas, istakao je Bajatović na Kopaonik biznis forumu u okviru panela pod nazivom “Restrukturiranje državnih preduzeća – uspešni primeri i dileme”.
           On je tom prilikom, takođe, kazao da “više nema socijalne politike preko leđa Srbijagasa” i da sada svi moraju da plaćaju - i Železara Smederevo, i Azotara, i MSK, kao i druga velika preduzeća.
           -Nismo pravili dobru matematiku u pravljenju socijalne politike, rekao je Bajatović, podsetivši da su se ranije svake godine zakonom regulisale garancije prema Srbijagasu.
           On je rekao da će ove godine prosečna cena gasa biti ispod 130 evra za 1.000 kubika gasa na ukrajinskoj granici. Kada je reč o dugovima, Bajatović je rekao da je Srbijagas startovao sa oko 800 miliona evra kreditnih zaduženja i do sada je oko 300 miliona evra otplaćeno sa računa budžeta Republike Srbije. Prošle godine je, po zahtevu MMF-a, Srbijagas isplatio 60 miliona evra iz sopstvenih prihoda i ove godine ćemo još 60 miliona isplatiti isto iz sopstvenih prihoda, naveo je direktor Srbijagasa.
           -Moramo da ispoštujemo i reprogram starih dugova sa Rusijom. Sada smo razgovarali sa Svetskom bankom i izabrana je konsultantska kuća koja će uraditi potpuno “Due diligence” od osnivanja Srbijagasa i dogovorili smo se da uradimo novu strategiju, rekao je Bajatović.
          Takođe, on je na Biznis forumu na Kopaoniku kazao i da bi druga faza skladišta gasa Banatski Dvor trebalo da počne ove godine, a možda i izgradnja Srpskog Itebeja, što bi dovelo Srbiju u poziciju regionalnog igrača, ako bi mogli da skladištimo dve milijarde kubnih metara gasa.
           Kompanija Srbijagas je, kako je istakao Bajatović, osnovala dva posebna preduzeća “Transportgas Srbija” i “Distribucijagas Srbija”, koja bi od 1. jula trebalo i formalno da počnu da rade.
         -U ovom momentu u Srbijagasu nema definisanog viška zaposlenih, ako uzmete da su ukupni troškovi po osnovu tzv. operativnih troškova kompanije na nivou od šest odsto, a da su ukupni troškovi  sa amortizacijom ispod 10 odsto. Za kompaniju kao što je Srbijagas to nisu veliki troškovi, rekao je Bajatović. Prema njegovim rečima, Srbijagas ne može mnogo da uštedi na operativnim troškovima.
          -Može to još da bude manje i efikasnije, ali problem Srbijagasa nisu operativni troškovi već nerealna cena gasa prethodnih godina i gas koji se isporučivao preduzećima u restrukturiranju ili u bankrotu, a koja nisu plaćala, kazao je Bajatović.
          On je dodao da nema više socijalne politike preko Srbijagasa i da je zato preduzeće u 2015. godine zaradilo tri milijarde dinara.


Kopaonik, 09. mart 2016. godine                                Služba za odnose s javnošću i marketing