A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

11.03.2016 |

Direktor Srbijagasa na konferenciji u Novom Sadu: Broj korisnika gasa se povećava

Srbijagas na Regionalnoj konferenciji "Energetske perspektive i izazovi"

           Srbijagas će se u naredne dve godine fokusirati na realizaciju tri bitna cilja: najpre na restrukturiranje, finansijsko i organizaciono, u skladu sa modelom Boston Consalting Group, a uz podršku Vlade Republike Srbije i Svetske banke, zatim na investicije, u okviru čega se očekuje da uradimo studiju i započnemo projekat proširenja PSG Banatski Dvor i da razradimo mogućnost izgradnje još jednog skladišta u Itebeju kapaciteta do 1 milijarde kubnih metara, ali i na finansijsko sređivanja stanja u preduzeću, u smislu da se budžetira neplaćanje gasa kroz program poslovanja, održi naplata potraživanja na što višem nivou od preko 90%, kao i da se u tom periodu reguliše najveći broj obaveza prema kreditnim poveriocima, osigura profitabilnost kompanije i pronađu strateški partneri za najveće potrošače poput MSK, Azotare i Petrohemije. Ovo je, obraćajući se učesnicima Regionalne konferencije “Energetske perspektive i izazovi” u Novom Sadu izjavio generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović. Pojašnjavajući to, direktor je u Studiji slučaja, koja je i ovoga puta izazvala veliku pažnju i interesovanje prisutnih, izneo da je u vezi sa restrukturiranjem kompanije, važno preneti imovinu u vlasništvo JP “Srbijagas”, što je uslov za korporativizaciju i da kompanije za transport i distribuciju gasa započnu nesmetano da rade. Pored toga što je bitno izmestiti socijalnu politiku iz preduzeća, fokus će, kako je rekao, biti na novoj dugoročnoj strategiji razvoja gasnog tržišta u Srbiji, uključujući tu pozicioniranje Srbijagasa, koja će biti razrađena zajedno sa Svetskom bankom, ali i na strateškom partnerstvu sa ruskim Gaspromom.
           Predstavljajući rezultate kompanije u 2015. godini, direktor je kazao da je Srbijagas pozitivno poslovao i ostvario poslovnu dobit od 13,7 milijardi dinara, odnosno 113 miliona evra. Ostvarena dobit u prošloj godini iznosila je 25 miliona evra ili 2,96 milijardi dinara. Sve ovo rezultat je povećanog obima prodaje gasa i usklađivanja cena transporta sa prosekom cena u regionu, ali i bolje naplate. Neto dobit u 2015. godini veća je od proseka neto dobiti u periodu 2006-2011. godina. U isto to vreme, broj zaposlenih u Srbijagasu smanjen je za oko 8%. U ovom trenutku ukupna potraživanja od kupaca, kaže Bajatović, veća su od ukupnog duga prema bankama, budući da kompanija potražuje 107,2 milijardi dinara, a dug prema bankama, koji je zapravo posledica neplaćanja obaveza od strane kupaca i činjenice da se Srbijagas zaduživao umesto privrede, iznosi 85 milijardi.
           Kada je reč o ceni gasa, ona je četvrtu godinu za redom u padu, a prosečna nabavna cena u ovoj godini trebalo bi da bude na niovu od 136 dolara za hiljadu kubika, što je desetogodišnji minimum. Procene su da će cena nafte, a samim tim i gasa, u naredne 3 godine ostati na približnom nivou, uz, kako je napomenuo direktor, aktuelne izazove, poput stanja svetske ekonomije, ratnih dejstava, ograničavanja proizvodnje u zemljama OPEK-a, ali i novih igrača na tržištu, kao što je Iran.
           -Ceni gasa trebalo je 13 godina da poraste sa 100 na blizu 500 dolara, a samo 4 godine da se ponovo vrati na početni nivo, istakao je Bajatović i dodao da će do kraja godine cena gasa biti na nivou od 110 dolara, što je cena koja je važila 2000. godine.
           Direktor je ovom prilikom izneo podatak da je broj korisnika gasa, od kada je počeo period ponovne gasifikacije, dakle od 2010. godine, povećan, i to sa 78 na 96 hiljada kod fizičkih lica, odnosno sa 1.100 na 1.480 pravnih lica. Kako je ocenio, sa padom cene gasa u ovoj i idućoj godini realno je očekivati dalje povećanje broja korisnika.
           Govoreći o kreditnim zaduženjima, Dušan Bajatović je rekao da će u periodu 2013-2021. godina ukupno biti otplaćeno 995 miliona evra glavnice i 159 miliona kamata po uzetim kreditima i da u ovoj i narednoj godini dospeva najveći iznos kredita od 475 miliona, tj. 41% ukupnog iznosa.
           -U skladu sa Memorandumom između Vlade Srbije i MMF-a, Srbijagas je na sebe preuzeo obavezu otplate dela duga u iznosu od 60 miliona evra godišnje, a kompaniji će tokom ove i naredne dve godine biti potrebna pomoć Ministarstva finansija, da bi od 2019. godine mogao samostalno da otplaćuje kreditne obaveze, rekao je Bajatović.
           -Neka verzija snabdevanja gasom iz Rusije i Srednje Azije mora da se desi da bi jugoistočna Evropa bila stabilno snabdevena gasom, ocenio je Bajatović. Južnog toka u ranijem obliku ne može biti, Nabuka takođe nema, isto je i sa nekim drugim projektima o kojima se pričalo, ali neka verzija Južnog toka ili nekog drugog gasovoda mora da se desi, inače Jugoistočna Evropa neće imati perspektivu u snabdevanju gasom, smatra direktor Srbijagasa.
           Pažnju prisutnih na konferenciji “Energetske perspektive i izazovi” privukao je i panel pod nazivom “Gasna slagalica:Jug, Turska, Bugarska, Krk…”, u kojoj su učestovovali izvršni direktori Srbijagasa Jovica Budimir i Milan Đukić, a u ime Gaspromeksporta Sergej Komlev, direktor Direktorata za formiranje ugovora i predstavnik Eurogasa iz Subotice Tomislav Vojnić Purčar. Jovica Budimir je tom prilikom više govorio o interkonekcijama sa Bugarskom i Hrvatskom, a u vezi sa izgradnjom LNG terminal, koji kako je rekao za energetsku i gasnu bezbednost znače puno, saopštio je da se sa Gaspromom vode razgovori o izgradnji rečnih terminal na Dunavu, a govorio je i o značaju CNG-a i budućnosti ovog goriva na našem tržištu. Predstavnik Gaspromeksporta izjavio je da Srbija u Gaspromu našla pouzdanog partnera za dobavljanje gasa i istakao odličnu saradnju sa našom zemljom, koja u potpunosti svoje potrebe podmiruje ruskim gasom. Zanimljivo izlaganje imao je i Konstantin Simonov, direktor Fonda za nacionalnu bezbednost Rusije, koji je, između ostalog, naveo tri najvažnija momenta koja su izmenila sliku energetike danas, a to su ekspanzija uljnih škriljaca, buran procvat zelene energije i energetska efikasnost, uz konstataciju da će rasti potrošnja gasa, kao i da udeo Gasproma na tržištu EU sve više raste.
           Konferenciju u Novom Sadu zvanično je otvorio republički ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je između ostalog, rekao da je na restrukturiranju Srbijagasa i EPS-a urađeno daleko više nego što je javnost upoznata, kao i da Srbijagas od novembra 2014. godine nije napravio ni jedan dinar duga za novopovučeni gas od Gasproma.
           Ovom stručnom skupu u Novom Sadu prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, privrednici i stručna javnost, veliki broj medija i naravno organizatori konferencije- Color press grupa i organizatori Međunarodnih dana energetike - Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, CEDEF i Novosadski sajam. Među prisutnima su bili svi članovi menadžmenta JP “Srbijagas” kao i članovi Nadzornog odbora kompanije, sa prof. dr Muamerom Redžovićem na čelu.

Prezentaciju generalnog direktora JP "Srbijagas" možete preuzeti ovde

Novi Sad, 11.03.2016. godine                                      Služba za odnose s javnošću i marketing