A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

25.03.2016 |

Srbijagas i Gasprom potpisali Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji i partnerstvu

Gasprom ostaje strateški partner Srbijagasa

           Član Izvršnog odbora i direktor Departmana za perspektivni razvoj i nauku kompanije „Gasprom“ dr Oleg Aksjutin i generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović potpisali su danas u Beogradu Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji i partnerstvu.
           Ovim dokumentom se predviđa razvoj naučno-tehničke saradnje kompanija u oblasti transporta, podzemnog skladištenja i isporuke gasa, energetske efikasnosti, uštede energije i primene alternativnih izvora energije, kao i u oblasti komprimovanog i tečnog prirodnog gasa. Osim toga, predviđa se saradnja u oblasti industrijske bezbednosti i ekologije.
           U cilju sprovođenja Sporazuma, strane će formirati Komisiju za koordinaciju i stalne zajedničke radne grupe.

           U obraćanju novinarima pre potpisivanja sporazuma, potpisnici su saopštili da taj dokument podrazumeva i zajedničko angažovanje na proširenju skladišta u Banatskom Dvoru.
           -U ovom trenutku razmatraju se tri varijante za proširenje kapaciteta Podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“, a sledeće nedelje biće održan zvanični sastanak stručnjaka na kome će se razgovarati o tome koji je scenario najprihvatljiviji tehnički, geološki i ekonomski, istakao je član Izvršnog odbora Gasproma dr Oleg Aksjutin. Prema njegovim rečima, stručnjaci Gasproma pripremili su tri scenarija, koji se razlikuju u pogledu količina i kapaciteta skladišta, ali i dnevnih maksimalnih količina.
           -Nakon detaljnog razmatranja svakog od ta tri scenarija biće poznato i više detalja, rekao je on dodajući da rok za početak radova i njihova dinamika takođe zavise od modela koji će na kraju biti izabran. Aksjutin je rekao da se razmatra i kapacitet do dve milijarde kubika u Banatskom Dvoru, a koliko tačno, i na to će pitanje, kako je napomenuo, odgovoriti studije stručnjaka.
           Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je ovom prilikom novinarima da se nada da će ovo biti uspešan posao, jer, kako je primetio, pretpostavke za to postoje, a dokaz je, pre svega, iskustvo u zajedničkom radu Srbijagasa i Gasproma.
           -Gasprom kao najveća kompanija u ovoj oblasti ostaje strateški partner Srbijagasa i ne postoji nijedan razlog da to menjamo. Mi ćemo saradnju unapređivati, da nam budu dostupna znanja Gasproma koja mi nemamo, uključujući i najnovije tehnologije. Naši eksperti, pre svega tehnički, ali i finansijski eksperti, će imati priliku da imaju uvid u to kako Gasprom radi i kako se razvija, rekao je Bajatović ističući da su standardi Gasproma, naročito kada su u pitanju tehnička i ekološka rešenja, i iznad zahteva EU. On je još rekao da je današnji sporazum o saradnji dve kompanije potpisan na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je potpisan za vreme posete predsednika Vlade Republikе Srbije Aleksandra Vučića Moskvi. Tim dokumentom je definisano unapređenje u svim oblastima saradnje.
           -U okviru ovog zajedničkog posla mi ćemo se baviti i pitanjima perspektive i razvoja,  razvojem podzemnog skladišta i transporta gasa, kao i korišćenjem gasa kao goriva. Tu je i niz drugih pitanja koji ulaze u sferu interesovanja obeju naših kompanija. Kada je reč o Banatskom Dvoru, mi u ovom momentu, kaže Bajatović, razmatramo mogućnost povećanja kapaciteta tog skladišta do dve milijarde kubika. Na pitanje novinara o vrednosti buduće investicije u Banatski Dvor, direktor Srbijagasa je rekao da to zavisi od modela koji će biti odabran.
           -Ako bismo išli na kapacitet od milijardu kubika, koji podrazumeva rezervne kompresore i izgradnju novog gasovoda, to je onda investicija reda veličine od oko 70 miliona evra, rekao je Bajatović ističući da će se ovde raditi po principu projektnog finansiranja.

Beograd, 25.03.2016. godine                                       Služba za odnose s javnošću i marketing