A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

16.06.2016 |

Gasprom i Srbijagas razmotrili perspektive saradnje u oblasti gasnomotornog goriva i malotonažnog tečnog prirodnog gasa

Zajedničko saopštenje PAO "Gasprom" i JP "Srbijagas"

           Danas je u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma 2016. u Sankt Peterburgu održan radni sastanak Predsednika Upravnog odbora PAO „Gasprom“ Alekseja Milera i Generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušana Bajatovića.
           Strane su razmotrile niz pitanja u vezi sa bilateralnim partnerstvom u gasnoj oblasti. Posebno se govorilo o isporukama ruskog gasa i trasama njegovog transporta u Srbiju, a takođe o razvoju PSG „Banatski Dvor“.
           Pored toga, učesnici sastanka su razmotrili perspektive saradnje u oblasti gasnomotornog goriva i malotonažnog tečnog prirodnog gasa.

Napomena:

Javno preduzeće „Srbijagas“ se bavi transportom, skladištenjem i distribucijom gasa na teritoriji Srbije. Važnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti isporuka u evropske države igra jedan od najvećih objekata skladištenja gasa u Jugoistočnoj Evropi – srpsko PSG „Banatski Dvor“ („Gasprom“ — 51%, „Srbijagas“ — 49%). Aktivni kapacitet skladišta iznosi 450 miliona m3 gasa, maksimalni kapacitet proizvodnje — 5 miliona m3 na dan.
28. oktobra 2015. godine „Gasprom“ i „Srbijagas“ su potpisali Memorandum o razumevanju, koji odražava nameru strana da razmotre mogućnost razvoja saradnje u oblasti podzemnog skladištenja gasa, gasnomotornog goriva i malotonažnog tečnog prirodnog gasa, tu uključujući i u okviru naučno-tehničke saradnje. U skladu sa Memorandumom, strane će posebno proučiti pitanje proširenja kapaciteta PSG „Banatski Dvor“.
2013. je potpisan dugoročni ugovor o isporuci prirodnog gasa u Srbiju u roku od 10 godina. U 2015. „Gasprom“ je u Srbiju isporučio 1,7 milijardi m3 gasa.

Sankt Peterburg, 16. juna 2016. godine                                        Služba za odnose s javnošću